Economia 28/07/2021

Les Illes rebran 233 milions d'euros per invertir en programes turístics

La Conferència Sectorial de Turisme ha distribuït uns fons que provenen de la Unió Europea

ARA Balears
2 min
El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i la ministra de Turisme, Reyes Maroto, s'han reunit abans de la conferència per tractar les dificultats de la temporada turística illenca.

PalmaLa Conferència Sectorial de Turisme ha distribuït els fons de desenvolupament per l'estratègia de sostenibilitat turística de destinació. Dels gairebé 1.900 milions d'euros que han repartit, 133 milions estaran dirigits a l'Arxipèlag. És una iniciativa del govern de l'Estat duita a terme amb fons de la Unió Europea. A més, s'hi han d'afegir 100 milions d'euros que el Govern ja tenia preassignats amb el pressupost de Mecanisme de Recuperació i Resiliència dels Fons Europeus. El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha estat present en la conferència de Madrid i ha valorat aquest repartiment de manera positiva.

Aquesta distribució de fons té la particularitat que hauran de ser projectes realitzats conjuntament entre el govern de l'Estat, l'illenc, els consells insulars i els ajuntaments. A més, la característica que tenen és que els períodes d'execució s'estenen fins a finals del 2023. Així doncs, les Illes hauran de confeccionar un pla territorial per donar resposta al gran repte turístic dins el qual està immers. El conseller Negueruela, en aquest sentit, ha indicat que els projectes que s'acceptin hauran d'estar destinats al turisme sostenible basat en la circularitat.

L'assignació per a les Illes Balers ha suposat un 11% de la distribució estatal, cosa que ha celebrat Iago Negueruela, ja que, segons ha explicat, s'ha tingut en compte el criteri de la caiguda d'afiliació i del PIB, que va baixar un 21% durant el 2020 a les Illes Balears. Amb aquesta assignació, es pretén millorar la competitivitat de les Balears, un indicador que fa anys que ha caigut a l'Arxipèlag. Així, es vol cercar que suposi un efecte tractor sobre la demanda i dinamitzador sobre el sector privat.

Reunió amb Reyes Maroto

El conseller Negueruela també s'ha reunit amb la ministra de Turisme, Reyes Maroto, amb qui ha tractat els revessos que està rebent la temporada turística balear. S'han tractat temes com les restriccions imposades pels països emissors europeus i les possibilitats que suposen l'obertura de mercats amb persones amb la pauta de vacunació completa. "És una temporada complexa, però està permetent la recuperació de milers de llocs de feina", ha evidenciat el conseller.

stats