Economia 19/05/2022

Les Illes Balears ja han executat el 25% dels fons europeus Next Generation

Segons ha assegurat la presidenta del Govern, Francina Armengol, són la comunitat autònoma que n'ha mobilitzat més de tot l'Estat

2 min
Mesa del pacte de reactivació econòmica.

PalmaLes Illes Balears són la comunitat autònoma que més fons europeus del Mecanisme de Recuperació i Resiliència han executat de tot l'Estat. Es tracta del 25%, és a dir, uns 300 milions d'euros d'aquests fons REACT-EU. Segons ha dit la presidenta Armengol, "les Balears són líders segons les dades que va donar la vicepresidenta del govern, Nadia Calviño".

Més concretament, la presidenta ha explicat que ja s'han rebut 680 milions d'euros dels fons Next Generation (300 dels REACT-EU, com es deia, i 380 dels Mecanismes de Recuperació i Resiliència (493 dels quals ja estan compromesos), que s'han d'executar entre el 2021 i el 2023, dels 1.500 totals que estan prevists per a les Balears.

Així doncs, Armengol ha assegurat que les Illes ja han mobilitzat el 58% dels recursos rebuts i compromesos dels fons Next Generation (que inclouen les línies REACT-EU i el Mecanisme de Recuperació i Resiliència). En aquest sentit, la presidenta ha dit que aquestes bones xifres responen al fet que "ens havíem preparat bé per poder rebre i gestionar aquests fons".

"Hem aconseguit sortir de la crisi i estar millor que el 2019", ha dit Francina Armengol, qui ha defensat que s'ha fet molt bona feina amb la societat i els agents socials i econòmics per aconseguir-ho. "Tot el plantejament ha estat un gran encert i així ens ho han dit les institucions", ha destacat.

Així mateix, també ha volgut fer patent que els fons que rebran les Illes entre el 2021 i el 2023 són set vegades superiors als que van rebre les Balears en el pla plurianual financer del 2014 al 2020, quan es varen rebre 240 milions d'euros.

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, també ha tingut el seu torn per explicar que el 40% dels fons destinats a l'impuls de la transició energètica ja s'han concedit. Per això, ha dit que es continuaran demanant més fons a Madrid perquè "no es deixi ni un euro sense invertir".

Finalment, el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ha destacat que un dels eixos estratègics del pla de les Illes dels fons europeus és la sostenibilitat i que s'endú la meitat dels fons pressupostats. Aleshores, ha destacat que "amb el Pla Estratègic d'Inversions ha passat el mateix que amb lleis pioneres com la de residus o la de canvi climàtic. S'ha demostrat que els qui ens tractaren d'utòpics estaven equivocats".

Més projectes tractors

La reunió d'aquest dijous també ha servit per aprovar un total de 19 projectes més inclosos dins l'Estratègia d'Inversions de les Balears. Entre aquests projectes, destaca la creació d'un centre de crisi per a atenció integral 24 hores per víctimes de violència sexual o projectes en matèria de mobilitat sostenible que sumen 31,6 milions d'euros. També destaquen la remodelació integral de la carretera E-10 d'Eivissa i la rehabilitació en matèria d'eficiència energètica d'entorns residencials i edificis públics.

El pacte de la reactivació no només compta amb els partits del Govern, també hi ha Ciutadans i el PP. Després de compareixença de la presidenta, la coordinadora autonòmica del partit taronja, Patrícia Guasp, hi ha volgut dir la seva. Ha reclamat més agilitat i transparència en la tramitació de la gestió del fons enfront d'unes convocatòries "impossibles". Així, Guasp ha insistit que els fons "han d'arribar a les petites i mitjanes empreses".

stats