Economia 28/04/2022

Les Balears ja han rebut 725 milions d'euros dels fons europeus

L'Arxipèlag és una de les dues comunitats autònomes, juntament amb Astúries, que executen les inversions més ràpid

ARA Balears
2 min
La vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño.

PalmaLes Illes Balears ja han rebut 725 milions d'euros dels fons europeus, segons l'Informe de Situació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) del govern espanyol. Així doncs, les Balears, conjuntament amb Astúries, lideren l'execució de les inversions d'aquest pla.

Fins ara a l'Arxipèlag s'han resolt més de 35 convocatòries, que han beneficiat més de 900 participants, entre particulars, entitats locals i organismes públics, empreses i centres d'investigació. Això ha significat la transferència de 380 milions d'euros per part de l'Estat per la gestió del Govern, 45 milions per a programes executats directament pel mateix Estat i 300 milions dels fons REACT.

Pel que fa als projectes, la major part dels que se n'han beneficiat són de les àrees de transició verda, digitalització, ciència, turisme, educació i salut. Entre ells figuren, per exemple, la creació de Zones de Baixes Emissions (ZBE), la millora dels reguius i les Missions I+D, un programa del govern espanyol per finançar propostes en matèria d'intel·ligència artificial a sectors estratègics.

La vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha comparegut avui dijous a la Comissió General de les comunitats autònomes del Senat per informar sobre els avanços en l'execució del pla. Ha anunciat que el bon ritme assolit en el compliment dels terminis per al seu desplegament permet al govern sol·licitar aquesta setmana el pagament corresponent al primer semestre del 2022, que és de 12.000 milions d'euros.

Segons ha informat la delegació del govern espanyol a les Illes, l'Estat ja ha autoritzat prop del 60% dels fons europeus previstos per al 2021 i per a enguany. D'aquesta manera, Espanya "aspira a mantenir-se com el país de la UE més avançat en el pla de recuperació i resiliència".

stats