Economia 07/08/2019

Hisenda aixeca 15.000 M€ amb la lluita antifrau

L’Agència Tributària va fer 27.618 actuacions de control sobre grans empreses, patrimonis i l'economia submergida

Ara
2 min
La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ahir.

BarcelonaLes actuacions de l’Agència Tributària estatal durant el 2018 en prevenció i lluita contra el frau van registrar una recaptació de 15.088 milions d’euros, un 2% més que l’any anterior, després de realitzar 27.618 actuacions de control sobre grans empreses, patrimonis i economia submergida.

La ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, va mostrar dijous la seva “satisfacció” per les “importants” dades registrades en lluita contra el frau, i va destacar la “mesura encertada” de crear la unitat de control de grans patrimonis, que permet especialitzar el seguiment de grans empreses amb entramats societaris. Els resultats directes que l’Agència Tributària va assolir l’any passat per les seves funcions de prevenció i lluita contra el frau se situen en 14.489 milions d’euros, un 1,9% més. A aquesta xifra s’hi sumen els ingressos procedents d’autoliquidacions extemporànies (ingressos induïts per actuacions de control), que van arribar als 599 milions, per sobre dels 571 milions del 2017.

Montero va destacar “l’alta professionalitat” dels tècnics i inspectors de l’Agència Tributària i va ressaltar la creació de la Unitat Central de Coordinació del Control de Patrimonis Rellevants, que coordinarà el seguiment del comportament tributari d’un col·lectiu de 170.000 contribuents. L’Agència Tributària va tancar el 2018 amb la liquidació de 347,5 milions a contribuents amb grans patrimonis en un total de 494 expedients, un 44% més que l’any anterior.

La ministra en funcions va recalcar que l’administració tributària dedica “gran part” dels seus recursos al frau “més sofisticat” en termes d’enginyeria fiscal, la qual cosa permet fer aflorar quantitats de frau “significativament” superiors.

El deute pendent amb Hisenda al tancament del 2018 ascendia a 41.628 milions, un 1,7% menys, si bé no tot el deute pendent és exigible perquè n’hi ha una part suspesa per recursos i paralitzada per concursos.

Un 6% més d’actuacions

L’informe de l’Agència Tributària reflecteix que l’organisme va realitzar l’any passat 1,53 milions d’actuacions de comprovació sobre tributs interns, fet que suposa un 6% més que l’any anterior. A aquesta xifra s‘hi s’afegeixen 45.000 actuacions d’investigació i de caràcter auxiliar. Al seu torn, l’Oficina Nacional de Fiscalitat Internacional va finalitzar 98 comprovacions inspectores, que van donar lloc a ajustos a la base imposable estimats en més de 4.200 milions, més del doble que l’any anterior per la conclusió de determinats expedients amb un volum rellevant. Aquesta oficina va participar en la gestió de 20 acords previs de valoració, que permeten garantir per al futur bases imposables per 2.950 milions.

stats