Economia 14/02/2022

Habtur denuncia que amb la nova llei turística desapareixeran 90.000 places de lloguer vacacional

La patronal del lloguer turístic ha demanat un "tracte igualitari" amb el sector hoteler

2 min
Turistes al centre de Palma.

PalmaL'Associació d'Habitatges Turístics de les Illes Balears ha denunciat aquest dilluns matí el "tracte desigual" de la llei turística entre el sector hoteler i el del lloguer vacacional. Segons ha explicat el seu president, Toni Barceló, amb la nova normativa es "condemnen" 90.000 places de lloguer turístic que "en un termini de 10-15 anys desapareixeran".

Aquesta xifra s'explica a causa que les places donades d'alta abans de la modificació de la llei del 2017, que són unes 90.000 i quan es donin de baixa no podran tornar mai a la borsa, s'extingiran definitivament. El sector ha afirmat que les places del lloguer turístic són molt rotatives, ja que depenen de les necessitats vitals dels seus propietaris. Així, segons han defensat, la tendència és que quedin només unes 20 o 25.000 places.

El president de l'associació ha reconegut que les propostes que ells mateixos havien fet al Govern voltaven un decreixement del 30%, però mai d'un 75%, que és el que segons ells suposa la nova llei. Després de la denúncia, el que demana Habtur és que les places turístiques, una vegada donades de baixa, tornin a la borsa i no desapareguin completament.

Des de l'associació han volgut deixar clar que no estan en contra de la llei turística de "la sostenibilitat, de l'economia circular ni del decreixement", però detallen que no pot ser que tot el pes d'aquesta llei caigui damunt el seu sector i beneficiï els grans hotelers.

"Manca de transparència i obscurantisme"

Habtur també s'ha queixat molt de les maneres del Govern de negociar la llei i tirar-la endavant. Segons ha dit Toni Barceló, "s'ha fet sense el coneixement de les parts implicades, des de l'obscurantisme i amb una manca de transparència total". A més, ha fet referència que en les reunions mantingudes amb el Govern fa setmanes, se'ls havia dit que "no hi hauria cap modificació substancial" que els afectàs.

Barceló també ha assenyalat que creu que no hi hauria hagut efecte crida si la llei s'hagués tramitat com a projecte i no com a decret. "El Consell encara no ha habilitat el portal per poder donar d'alta les places des del desembre", reconeixia el president.

Finalment, la presidenta d'RBC Balears (la patronal de la petita i mitjana empresa d'hostaleria), Eugènia Cusí, ha reforçat el discurs del seu company Barceló i ha assegurat que els turistes del lloguer vacacional són uns dels clients més importants per a ells. A més, ha carregat amb força contra el Govern, dient que "demana una millor qualitat del turisme i pren mesures que van contra direcció". Alhora, ha denunciat que "està en perill de facto la separació de poders una altra vegada. No podem permetre més que l'Executiu governi a cop de decrets".

stats