Fiscalitat

Twitter, Samuel Eto'o i Sergi Arola entren a la llista dels grans morosos d'Hisenda

Els principals deutors amb l'administració pública es dupliquen amb el nou límit de 600.000 euros

3 min
Samuel Eto'o

BarcelonaUn canvi de criteri ha engreixat la llista dels principals deutors amb l'Estat. El nombre de grans morosos amb Hisenda es va situar al tancament del mes d'agost en 7.277, un 88% més que a la llista anterior, després que s'hagin modificat les condicions per entrar en aquest rànquing. Ara figuren a la llista aquelles persones físiques i jurídiques que deuen més de 600.000 euros (en lloc d'un milió) a l'administració pública i també els responsables solidaris.

D'acord amb les dades facilitades aquest dilluns per l'Agència Tributària, la quantitat total puja fins als 18.232 milions d'euros, un 29,4% més respecte a l'última llista publicada al juny. No obstant això, cal tenir en compte que uns 3.000 milions apareixen duplicats, ja que computen tant al deutor principal com al solidari. Hisenda ha explicat a través d'un comunicat que, "restant les duplicitats, l'import pendent seria de 15.200 milions d'euros; per tant, hi ha 3.000 milions d'euros de deutes duplicats a la llista”.

Aquest és el vuitè rànquing de grans morosos que publica l'Estat, després que el 2015 l'aleshores ministre d'Hisenda del PP, Cristóbal Montoro, posés en marxa aquesta llista negra.

Els deutes del món de l'esport

Alves i Ancelotti segueixen sense liquidar el pagament

En el document d'Hisenda hi tornen a aparèixer personalitats del món del futbol, com l'entrenador del Reial Madrid, Carlo Ancellotti, amb un deute d'1,4 milions d'euros. També repeteixen a la llista l'exjugador del Barça Gabriel Milito (1,8 milions de passiu) i el recent fitxatge de l'equip blaugrana Dani Alves (2 milions). Alguns futbolistes no desapareixen del rànquing i d'altres hi tornen, com l'exjugador del Barça Samuel Eto'o, que hi consta amb un deute de 981.598 euros.

Pel que fa als clubs, el Reus encara deu 1,2 milions d'euros, mentre que el Lleida Bàsquet ha de pagar 732.787 euros i el Lleida Esportiu Terraferma té pendents 1,68 milions. A més, continua al document l'empresari Agapito García, president del Reial Saragossa i propietari de la constructora fallida Codesport, que ha de pagar a Hisenda prop de 14,9 milions d'euros. De la mateixa manera, l'expresident del València Club de Futbol Vicente Soriano encara té pendents 659.402 euros.

En canvi, José María del Nido, vicepresident del Sevilla, surt del llistat de l'Agència Tributària, a qui en l'última edició devia uns 1,7 milions. El club de bàsquet madrileny Estudiantes també ha deixat de constar-hi, després d'abonar el seu deute de 4 milions d'euros.

Els famosos amb més deutes

Kiko Matamoros i Diego Torres tornen al rànquing

Just per sota del milió d'euros que es requeria fins ara per aparèixer a la llista també hi ha el cuiner català Sergi Arola, (amb un deute de 985.924 euros), l'exsoci d'Iñaki Urdangarín Diego Torres (956.019 euros) o el col·laborador del programa de Telecinco Sálvame Kiko Matamoros (711.663 euros). D'altra banda, entre els grans deutors amb Hisenda hi figura l'empresari mallorquí de la nit Bartolomé Tolo Cursach, amb un deute pendent de 950.211 euros. També s'hi suma un partit polític, Izquierda Unida de la Comunitat de Madrid, amb 885.542 euros.

Entre els famosos que encara no han saldat els seus comptes pendents amb l'Agència Tributària hi ha l'exbanquer Mario Conde (amb 7,8 milions d'euros), però també la presentadora Patricia Conde (una mica més d'un milió d'euros) i l'actriu sevillana Paz Vega (apareix com a Campos, el seu cognom real, amb 3 milions). A més, hi apareix l'escriptor Ildefonso Falcones, que el mes passat va ser absolt d'un delicte de frau fiscal, amb un deute d'1,2 milions.

No obstant això, alguns noms coneguts han desaparegut del registre, com el de l'exministre i exdirector gerent del Fons Monetari Internacional Rodrigo Rato, que l'any passat devia 1,3 milions d'euros.

Immobiliàries i negocis d'internet

Glovo paga el deute i Twitter apareix entre els morosos

Encara que el focus sovint se centra en les persones físiques, el gruix dels grans morosos són les empreses. En aquesta última edició, hi ha un gegant tecnològic que s'estrena a la llista negra d'Hisenda: la xarxa social Twitter hi apareix amb un passiu de 800.795 euros. En canvi, en surt la plataforma catalana de repartiment de menjar a domicili Glovo, que en l'última edició hi apareixia amb un deute d'1,4 milions i que ara, com a mínim, ha reduït per sota dels 600.000 euros.

Tot i així, els principals deutors són immobiliàries i grups constructors. Les societats Reyal Urbis i Nozar encara han de pagar a Hisenda 340 i 214,8 milions d'euros, respectivament. També destaquen les diferents companyies de la família Ruíz Mateos: Clesa deu a Hisenda un total de 6,6 milions; Nueva Rumasa, 8,9 milions i els flams Dhul, 2,2 milions.

stats