Economia 04/07/2022

El Govern veu "plenament constitucional" la revisió dels contractes públics, malgrat el requeriment de l’Estat

L'Executiu illenc defensarà en una comissió bilateral la mesura, que forma part del paquet per pal·liar els efectes de la guerra a Ucraïna

1 min
El conseller Iago Negueruela en una imatge d'arxiu.

PalmaEl Govern balear considera que revisar els contractes públics per compensar les pèrdues a causa l'augment de preus és "plenament constitucional". Així ho ha defensat el portaveu de l'Executiu illenc, Iago Negueruela, aquest dilluns després del Consell de Govern. "Es continuarà aplicant perquè és constitucional", ha assegurat el també conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball.

Cal recordar que el govern espanyol va avisar el Govern illenc que considera que aquesta mesura, inclosa en el decret llei aprovat el març per pal·liar els efectes de la guerra a Ucraïna pot ser inconstitucional, segons va informar Última Hora. El text normatiu habilita les administracions públiques a revisar els contractes públics en aquells casos en què "s'hagi produït una alteració extraordinària i imprevisible, superior al 6%, dels preus dels materials.

El govern espanyol ha creat una comissió bilateral per arribar a un acord sobre el cas entre les dues administracions, per tal d'evitar acudir al Tribunal Constitucional. Negueruela ha assegurat que "defensarà la constitucionalitat" i ha recordat que la mesura ha tingut el vistiplau de l'equip jurídic del Govern balear. "La veim constitucional i adaptada a la Llei de contractes de l'Estat", ha assenyalat.

Altres mesures

En general, el decret té l'objectiu de facilitar a les administracions una resposta ràpida al context de crisi econòmica i social, i inclou accions en diversos àmbits: la protecció dels refugiats i la població més vulnerable afectada, mesures fiscals per a la ciutadania i els sectors empresarials més afectats i polítiques per accelerar la transició energètica. Entre altres accions, destaca la relaxació dels barems perquè més ciutadania es pugui acollir a les deduccions de l'IRPF.

stats