Societat 30/03/2022

El Govern relaxa els barems per acollir-se a les deduccions de l'IRPF

Augmenten un 10% els límits de la renda, una mesura que es podrà aplicar en la declaració del 2023

2 min
Els consellers durant el Consell de Govern.

PalmaEl Govern balear ha aprovat aquest dimecres el Decret llei de mesures extraordinàries i urgents per pal·liar la crisi econòmica i social produïda per la guerra a Ucraïna, que "complementa l'escut social" que ha aprovat l'executiu espanyol, segons ha explicat el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes. Entre les mesures, algunes ja avançades per la presidenta Francina Armengol ahir al Parlament, destaca la relaxació dels barems perquè més ciutadania es pugui acollir a les deduccions de l'IRPF.

La consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, ha detallat que s'amplien un 10% els límits de la renda per accedir a les reduccions, una mesura que ja s'aplicarà en la declaració del 2023. Es tracta de deduccions vigents com ara les despeses escolars dels fills i filles fins als 6 anys, per cursar estudis superiors fora de l'illa de residència habitual, per aprenentatge d'idiomes estrangers o per donacions relatives al mecenatge, entre d'altres.

En general, el decret té l'objectiu de facilitar a les administracions una resposta ràpida al context de crisi econòmica i social, i inclou accions en diversos àmbits: la protecció dels refugiats i la població més vulnerable afectada, mesures fiscals per a la ciutadania i els sectors empresarials més afectats i polítiques per accelerar la transició energètica. També es revisen els contractes públics per compensar l'augment dels preus a les empreses contractades.

"És una resposta pública sense precedents", ha valorat Sánchez. I ha afegit que ha estat possible "gràcies a la manera com hem afrontat la crisi" des de les institucions europees, estatals i autonòmiques. D'altra banda, ha destacat que durant el 2020 i el 2021 l'Executiu illenc ha "assolit màxims històrics" amb despesa en polítiques públiques, que ha ascendit a 10.200.000 euros en dos anys. El 2021 la inversió va ser de 5,5 milions d'euros, un 25% més que el 2019. En l'àmbit social, la consellera ha destacat el fet que s'hagin gastat 3,4 milions d'euros el darrer any.

Vehicles elèctrics i sector marítim

El decret també incorpora beneficis fiscals per afavorir la compra de vehicles elèctrics i híbrids. En l'impost sobre transmissions patrimonials, el Govern introdueix un tipus reduït per a la compra d'aquests vehicles (un tipus del 0% en el cas dels d'emissions zero i d'un 2% per als classificats com a vehicles ECO). En conseqüència, també s'aplicarà una reducció d'un 50% i d'un 20% respectivament en l'impost sobre successions i donacions.

En el sector pesquer, l'Executiu l'exonera de la taxa de subministrament d'aigua i energia elèctrica i la taxa d'emmagatzematge. També bonifica en un 50% la taxa portuària, que és relativa als beneficis de la venda de peix. Així mateix, el decret preveu una davallada del 50% de la taxa portuària per als transports de mercaderies que prestin servei regular amb destinació a ports de competència autonòmica.

Quant a les subvencions públiques, el Govern torna a simplificar –com ja ho va fer per la pandèmia– els terminis i procediments perquè els sectors afectats puguin rebre les prestacions. D'aquesta manera, preveu que els terminis per fer les tramitacions passin de quatre mesos a aproximadament 15 dies. A més, el pagament podrà ser anticipat i també se simplifica la justificació corresponent.

stats