Economia 18/08/2022

El Govern regularà l'activitat immobiliària per evitar l'oferta il·legal, l'intrusisme i la competència deslleial

Els agents hauran de contractar una assegurança de responsabilitat civil i presentar una declaració responsable d'inici d'activitat

ARA Balears
2 min
Una immobiliària de Palma.

PalmaLa nova normativa que regularà l'activitat immobiliària vol evitar l'intrusisme, l'oferta il·legal i la competència deslleial, per tal de fomentar bones pràctiques, millorar la transparència en el sector i garantir la protecció dels consumidors mitjançant la prestació d'un servei de qualitat. El decret té per objecte definir els requisits per exercir l'activitat d'agent immobiliari i crear el Registre d'agents immobiliaris de les Illes, segons ha explicat el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, durant la reunió mantinguda aquest dijous amb els representants de les associacions i entitats del sector.

A partir d'ara, els agents de la propietat immobiliària hauran de contractar, obligatòriament, una assegurança de responsabilitat civil per tal de cobrir els possibles danys i perjudicis que es produeixin en l'exercici de la seva activitat. El capital mínim per assegurar serà de 100.000 € per sinistre i 600.000 € per any.

També, una vegada s'hagi aprovat el decret, els agents hauran de presentar una declaració responsable d'inici d'activitat, en la qual han de manifestar que compleixen els requisits establerts, que disposen de la documentació que ho acredita i que es comprometen al compliment d'aquests mentre es dugui a terme l'activitat. Aquesta declaració responsable no serà una autorització d'activitat, però sí un requisit indispensable per exercir-la, ja que, en cas de no presentar-la o fer-ho sense complir les exigències legals, pot implicar expedients sancionadors per considerar-se oferta il·legal i competència deslleial.

Un registre de qualitat

El registre d'agents immobiliaris és voluntari i assignarà un distintiu acreditatiu per a la capacitació dels professionals. El segell informarà sobre el compliment de les obligacions i requisits establerts per exercir la seva activitat i donarà garanties al consumidor sobre la qualificació professional de l'agent.

A més a més, entre altres mesures de protecció dels professionals, el decret preveu el deure de la persona usuària de subscriure una nota d'encàrrec amb l'agent, en la qual se l'habilitarà per oferir i donar publicitat d'aquell immoble, per rebre o disposar de les quantitats entregades pels demandants i per formalitzar els contractes oportuns.

Entrada en vigor

La Conselleria de Mobilitat i Habitatge ha conclòs ara la redacció del projecte de decret, i ara inicia la fase d'informació pública i el termini d'al·legacions. Se n'espera l'aprovació a principi de l'any 2023.

stats