Pressupostos 2024
Economia 14/11/2023

El Govern preveu abaixar el deute públic de les Balears de 8.793 milions d'euros a 8.750 el 2024

L'Executiu elaborarà un pla de ciència tecnologia i innovació a 20 anys vista

2 min
Toni Costa ha comparegut aquest dimarts per explicar els pressupostos de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació.

PalmaEl vicepresident i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, ha estat el primer representant del Govern a defensar els seus pressupostos davant del Parlament i ha assenyalat que la previsió de l'Executiu és abaixar el deute públic de les Balears de 8.782,9 milions d'euros a 8.750, i del 24,9% al 24% del PIB, "la xifra més baixa des de 2012". El pressupost de la Conselleria d'Economia per al 2024 serà de 77,23 milions d'euros, als quals s'afegeixen 18,28 milions d'euros de l'Agència Tributària de les Illes Balears (ATIB). Aquests comptes no inclouen cinc milions d'euros del factor d'insularitat i altres set milions de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS), que es destinaran a investigació, recerca i desenvolupament (I+R+D). Pel que fa a la resta del fons d'insularitat, 21,54 milions seran per a la Conselleria d'Educació i Universitats; 14,3 milions aniran a la de Famílies i Afers Socials; 24 milions es destinaran a Habitatge, Territori i Mobilitat; i pràcticament 39 milions d'euros seran per a l'IB Salut.

Un dels punts que Costa ha destacat és que els consells insulars tindran un finançament rècord, amb 581 milions d'euros, 27,8 més que el 2023. Per illes, 411,5 seran per al Consell de Mallorca (19 més que el 2023); 75,2 milions seran per al de Menorca (3,7 milions més); 82,3 milions per al Consell d'Eivissa (4,5 milions més que en 2023); i el Consell de Formentera rebrà 12,1 milions d'euros (0,6 més que l'any passat).

La importància de la innovació

Durant la seva intervenció, Costa ha acusat el PSIB de "vendre fum i mentir la ciutadania" i ha assenyalat que la seva tasca "no va de pintar pressupostos, sinó d'executar-los". Per la seva banda, el titular socialista Carles Bona ha criticat que s'hagi reduït la inversió per a investigació i innovació. En canvi, el vicepresident ha retret a l'anterior govern que pressupostàs "un power point" per al tren de Llevant i que "va executar zero euros" dels 13 milions per a la facultat de Ciències de la UIB. A més, Costa ha remarcat que l'àrea d'innovació té a hores d'ara un rang de vicepresidència perquè sigui transversal a tot l'Executiu. "Volem que la innovació sigui un sector punter, i per això volem elaborar un pla de ciència, tecnologia i innovació a 20 anys vista, consensuat amb el sector empresarial i el conjunt de les forces polítiques", ha comentat.

Costa ha reiterat que un dels seus objectius és la simplificació administrativa i que, per això, cal que la digitalització tingui un paper important. "No pot ser aquesta tortura que els ciutadans tenen davant de l'Administració", ha dit. Quant als fons europeus, el vicepresident ha reivindicat que cal anar més enllà de les bones idees i tenir projectes reals per poder executar-los.

stats