Pressupostos
Política 11/11/2023

Els comptes del Govern incrementen la despesa i els sous dels alts càrrecs

Salut i Educació són les conselleries amb més recursos en els primers comptes del Govern del PP, en què es consolida la davallada del tram autonòmic de l’IRPF

3 min
El president del Parlament, Gabriele Le Senne, i el vicepresident i conseller d’Economia, Antoni Costa, divendres

PalmaEl Govern va presentar divendres els pressupostos per al 2024, que el vicepresident i conseller d’Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, va definir com a “molt del PP i molt de Vox”. El projecte està ara en mans del Parlament, que li haurà de donar llum verda abans que acabi l’any perquè puguin entrar en vigor el proper u de gener. En compliment de l’acord de governabilitat subscrit amb el PP, l’extrema dreta es va comprometre a no presentar cap esmena a la totalitat dels números. Però en el tràmit parlamentari, Vox i la resta de grups podran negociar esmenes que en modifiquin la primera versió d’uns comptes que gasten més i que augmenten els sous dels alts càrrecs.

Més despesa

Educació i Salut tenen més recursos

El pressupost de totes les conselleries augmentarà un 31% –més de 346 milions d’euros–, gràcies als recursos provinents dels fons Next Generation, el factor d’insularitat i l’Impost de Turisme Sostenible (ITS), fins a superar, per primera vegada, els 3.000 milions d’euros. En concret, s’hi destinaran 3.342,3 milions d’euros. A més, s’ha marcat l’objectiu que el dèficit d’aquests comptes sigui zero.

El tros més gran del pastís se l’enduen Salut i Educació. La partida destinada a Educació creix un 7,5% respecte de fa un any i serà de 1.353,8 milions d’euros. L’Executiu no ha previst una dotació per aplicar la lliure elecció de llengua a les escoles que el PP ha acordat amb Vox. Però sí que s’ha dotat l’Oficina per la Garantia de la Llibertat Lingüística del partit d’extrema dreta amb 750.000 euros, tal com va avançar l’ARA Balears –aquest organisme dependrà del Parlament. Els recursos destinats a Salut augmenten 113,3 milions respecte del 2023, amb un total de 2.354,4 milions –dels quals, 2.298,3 milions aniran a l’IB Salut–. El pressupost per als Serveis Socials serà de 351,9 milions d’euros, 12 milions més que l’anterior. D’altra banda, la Conselleria d’Habitatge, Territori i Mobilitat gestionarà un pressupost de 273,9 milions d’euros: és el departament que menys creixerà en relació amb els comptes de 2023: un 1,7% (4 milions d’euros). Mentre que la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports tindrà un 34,7% més de recursos, fins arribar als 221,4 milions d’euros. El Govern destinarà 31,7 milions d’euros a la nova Conselleria del Mar i el Cicle de l’Aigua, i Agricultura en tindrà 152.

El Govern s’apuja el sou un 7,5%

4,7 milions per als alts càrrecs

Els pressupostos contemplen una pujada de sou als alts càrrecs de l’Administració d’aproximadament un 7,5%, tal com va explicar el vicepresident. L’increment surt de la pujada de prop d’un 2,5% previst per tots els treballadors de la Funció Pública i un 5% extra només per als alts càrrecs. “Els alts càrrecs de les Balears estan 15.000 euros per sota de la mitjana de les comunitats autònomes espanyoles”, assegura Costa. La despesa prevista per a aquestes retribucions serà de 4.734.213 euros el 2024. Malgrat l’increment salarial, el Govern gastarà menys en sous d’alts càrrecs que el 2023, any del darrer pressupost de l’anterior Executiu, el qual tenia una conselleria més.

Baixa l’IRPF

L’Executiu defensa la contenció fiscal

En els pressupostos s’inclou la rebaixa d’un 0,5% del tram autonòmic de l’IRPF per a les rendes inferiors a 30.000 euros, i d’un 0,25% per a les superiors a aquesta xifra. La baixada s’afegeix a l’eliminació de l’impost de successions i donacions entre familiars de primer i segon grau de parentiu, i la supressió de l’impost de transmissions patrimonials per als menors de 30 anys que comprin el primer habitatge, i la rebaixa del 50% d’aquest tribut en altres grups de població, com les famílies monoparentals. D’aquesta manera, el Govern ha tret pit d’un estalvi de 120 milions d’euros en rebaixes d’imposts.

Política lingüística

L’IEB rep 9,4 milions

L’Executiu ha augmentat un 64% el pressupost de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), que serà de 9,4 milions d’euros. La raó principal d’un increment tan gran és que aquest organisme, que fins ara s’encarregava de la promoció exterior de la cultura de les Illes, assumirà les competències en política lingüística, després de l’eliminació de la Direcció General de Política Lingüística, que tenia un pressupost de 3,8 milions d’euros. En canvi, malgrat que el conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaume Bauzá, havia promès incrementar els recursos de l’Institut d’Indústries Culturals, especialment pel que fa al personal, la partida que s’hi dedica és menor que la del 2023. Es passa de 2.768.417 fa un any a 2.573.417 en els comptes actuals. En personal s’invertiran 299.563 euros, exactament la mateixa quantitat que l’any passat.

stats