Energia
Economia 05/08/2022

El Govern posa en marxa mesures per estalviar fins a un 25% d'energia a les seves instal·lacions

Les instruccions estableixen mantenir la calefacció per davall dels 19 °C i la refrigeració, per sobre dels 27 °C

ARA Balears
3 min
LLum

PalmaLa Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic del Goern ha enviat aquest divendres una instrucció interna amb les directrius bàsiques d’estalvi i eficiència energètica en edificis i instal·lacions de l'Executiu i el sector públic instrumental, amb l’objectiu d’estalviar entre un 15% i un 25% d’energia. Aquestes mesures, amb les quals ja s’estava treballant fa setmanes, s’han actualitzat amb les mesures aprovades pel govern espanyol aquesta mateixa setmana amb el Reial decret llei 14/2022.

"Vivim una situació de crisi energètica a causa de la guerra a Ucraïna, però no ens ha de llevar el focus de l’emergència climàtica que continuam vivint. Reduir el consum energètic és essencial també per assolir els objectius climàtics", ha dit el conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes. "Hem elaborat una instrucció que pretén reduir el consum energètic fins a un 25% sense perdre confort. Les administracions públiques, com a grans consumidors, hem de donar exemple i ser els primers a fer aquesta reducció de consum, per consciència climàtica i per demostrar que podem viure i treballar igual de bé amb menys», ha afegit el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava.

Apagar els llums i els aires

Entre les mesures a adoptar, es troben aquelles de relacionades amb el manteniment de les instal·lacions fotovoltaiques en servei, el control de la il·luminació i de la climatització de les instal·lacions, el control de la gestió i funcionament dels equips ofimàtics, la reducció de consums indirectes d’energia i recursos naturals, i l’impuls de la mobilitat sostenible. Quant a les instal·lacions d’il·luminació, la instrucció apunta que cal revisar-les de manera periòdica i recordar a tots els usuaris i al personal de neteja que les lluminàries s’aturin en horari no laboral i durant les absències en el lloc de feina. En aquest sentit, l’enllumenat d’edificis públics s’haurà de mantenir apagat des de les 22 hores si aquests edificis ja es troben desocupats.

Pel que fa als sistemes de climatització que utilitzen energies convencionals, la instrucció estableix que en els recintes calefactats no es poden superar els 19°C i en els refrigerats no serà inferior a 27°C. D’altra banda, la climatització de les dependències no ocupades de manera permanent -com magatzems, passadissos, etc.- podrà estar aturada o, quan no sigui possible, amb temperatura de consigna manco exigent que les zones amb ocupació permanent. Es revisarà de manera periòdica i es recordarà a tots els usuaris i al personal de neteja que els sistemes de climatització s’han d’aturar en horari no laboral i sempre que sigui possible.

Sobre l'eficiència energètica, la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic està elaborant un pla de substitució de lluminàries convencionals per altres de més eficients en totes les dependències de l’administració autonòmica i el seu sector públic instrumental. D’altra banda, els centres de cost de l’administració autonòmica i el seu sector públic instrumental amb consum energètic anual igual o superior als 5 GWh han de designar almanco una persona amb formació universitària en matèria d’energia dedicada, en exclusiva, a la tasca de gestió energètica dels respectius subministraments i instal·lacions. Igualment han de fer els subministraments amb un consum energètic anual superior als 10 GWh. Els gestors energètics locals s'han de designar en el termini de deu dies, des de la data de publicació de la instrucció.

stats