Economia 08/08/2021

El Govern destinarà 66 milions d'euros dels fons europeus a la rehabilitació d'habitatge

Dels recursos procedents del programa Next Generation, les Balears tenen preassignats 763,2 milions

2 min
La jornada ha estat inaugurada per la degana del COAIB, Marta Vall-Llosera, i pel president del Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya, Lluís Comerón, i ha comptat també amb les intervencions del director general d'Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava; del director de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques del Govern, Joan Carrió; i del director general d'Habitatge i Arquitectura, Eduardo Robsy.

PalmaLes Illes es continuen preparant per a l'arribada dels fons europeus de recuperació. Aquestes ajudes tenen previst aportar 763,2 milions d'euros, que es destinaran a projectes, convocatòries i iniciatives en diferents àmbits a les Balears. Totes les propostes estaran destinades al canvi de model econòmic cap a la diversificació, la sostenibilitat, la cohesió territorial i social i l'augment de competitivitat. Així, d'aquesta quantia, 66 milions d'euros es destinaran a la rehabilitació d'habitatge i la regeneració urbana. Del parc d'habitatge construït que hi ha a l'Arxipèlag amb 480.000 establiments, se'n subvencionaran 12.000.

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, dins aquest context, ha presentat aquest dimarts la finestreta única on el Govern podrà rebre propostes d'inversions estratègiques que puguin optar a ser finançades mitjançant els fons Next Generation. Company ha insistit en "l'oportunitat única" que suposen aquests fons, i ha recordat que algunes de les línies d'actuació plantejades per la Unió Europea i el govern estatal tenen els sectors de l'arquitectura com a base essencial, com és el cas de la rehabilitació energètica d'edificis.

El director general d'Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha evidenciat la importància d'aquest programa de rehabilitació energètica d'edificis, amb el qual es podrà abastir amb energies renovables les instal·lacions o es podrà millorar l'eficiència en els processos. Concretament, aquestes ajudes aniran destinades a renovar l'embolcall tèrmic dels edificis, amb el canvi de finestres, per exemple, o el material d'aïllament. Aquesta línia d'ajudes disposarà de sis milions d'euros i estarà dirigida a municipis de menys de 5.000 habitants.

Els Next Generation i el seu ús

El president del Consell del Col·legi d'Arquitectes d'Espanya, Lluís Camerón, ha reflexionat sobre els fons Next Generation i la seva aplicació. Camerón ha explicat que aquests fons de regeneració seran definits per Europa a partir d'endeutament. Aquest, caurà sobre la pressió fiscal de les pròximes generacions, ha dit. Per aquest motiu, Lluís Camerón ha explicat que hi ha d'haver un compromís ètic, i que allò que es faci ha de ser "una inversió útil i no una despesa." Ha continuat defensant que les actuacions no han de ser "ràpides i infructuoses", sinó que s'han de plantejar a llarg termini en edificis de cicles molt llargs. A més, ha assenyalat que la renovació i rehabilitació d'habitatge ha de ser molt més gran, ja que avui dia les Balears es troben a la coa d'Europa en aquesta pràctica.

El director de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques del Govern, Joan Carrió, ha fet saber que en aquests moments es disposa de 600 projectes que sumen 5.000 milions d'euros que s'han anat acumulant d'ençà que es va aprovar el pla de recuperació el juliol del 2020. A més, també ha reconegut que ja s'han assignat 168 milions d'euros a les Balears, aprovats per conferència sectorial. Finalment, ha explicat que el que vol Europa és un efecte immediat dins la recuperació econòmica, cosa que suposa "un repte majúscul."

stats