Societat 19/07/2021

Les Balears tenen assignats 760 milions de fons europeus, però el Govern continua sense concretar projectes

La partida més gran, de 230 milions d'euros, serà per al desenvolupament d'energies renovables

2 min
Iago Negueruela i Miquel Company després de la reunió de Consell de Govern

PalmaL'assignació inicial de fons europeus per al Pla de recuperació, transformació i resiliència del govern espanyol suposa per a les Balears 763,2 milions d'euros, segons ha anunciat aquest dilluns el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, després de la reunió de Consell de Govern. Ara bé, l'únic que Company ha concretat són les àrees on s'hauran d'encaixar els projectes que rebin finançament europeu, sense indicar cap projecte que es tirarà endavant més enllà del tramvia de Palma, el pol marí i el districte d'innovació al polígon de Llevant de Palma, iniciativa que ja s'havia fet pública. La partida amb major dotació serà la destinada al desenvolupament d'energies renovables, dotada amb 230 milions d'euros. "L'arribada de fons europeus està començant a ser una realitat i ja hi ha diferents acords entre l'Estat i les comunitats autònomes", ha comentat Company, qui també ha recordat que s'han de fer set conferències sectorials abans que acabi juliol, les quals probablement implicaran l'arribada de més recursos europeus a les Illes. "La Conselleria i l'Oficina de Fons Europeus estam treballant per avançar projectes al llarg de l'estiu", ha dit Company, que ha assenyalat que les iniciatives per finançar projectes es donaran a conèixer "el darrer trimestre" de l'any.

A més de les energies renovables, altres àrees que rebran finançament europeu són: el pla de modernització i competitivitat del sector turístic (101,6 milions d'euros); la transformació ambiental i digital del sistema agroalimentari i pesquer (73,19); el pla de rehabilitació d'habitatges i regeneració urbana (66,01); el pla de xoc per a l'economia de les cures i el reforçament de les polítiques d'inclusió (64,78); el pla de xoc per a la mobilitat sostenible (45,83); la modernització i digitalització del sistema educatiu (38,56); el pla nacional de competències digitals (29,96); la conservació i restauració d'ecosistemes (23,24) i la renovació i ampliació de les capacitats del Sistema Nacional de Salut (22,37), entre d'altres.

"Se'ns han comunicat els imports per a aquests conceptes, dins els quals s'encaixaran els projectes. Això és el full de ruta", ha continuat el conseller. "Treballam projectes purament públics perquè ho marca la convocatòria del Ministeri, però també es poden presentar projectes privats i de col·laboració publicoprivada", ha afegit. El termini d'execució dels projectes finançats amb fons europeus finalitza el 2026. Company també ha assenyalat que ara es treballa "el pla d'inversions autonòmic, que s'aprovarà i es presentarà al final de l'estiu". A més, Company ha indicat que es donaran a conèixer els projectes concrets "a mesura que es vagin avançant". "Ja en coneixem alguns, com el tramvia de Palma, el pol marí i el Polígon de Llevant", ha remarcat.

Comissió Interinsular

Un altre dels acords del Consell de Govern d'aquest dilluns ha estat constituir la Comissió Interinsular del Pla autonòmic d'inversions, que té l'objectiu de consensuar amb els consells i els ajuntaments l'orientació dels fons europeus. Aquest òrgan estarà integrat per un representant de cada conselleria del Govern, el director de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques, un representant de cada consell insular i un representant de la FELIB. També hi haurà quatre comissions mixtes bilaterals entre el Govern i els consells insulars per tractar els projectes d'àmbit territorial de cada illa.

stats