Economia 30/09/2019

El Govern demana a l'Estat més promoció i ajudes per als treballadors i les empreses afectades per Thomas Cook

Entre les mesures reclamades s'inclou l'ampliació del programa de l'Imserso per a les Illes Balears i les Canàries i inversions per a les zones madures

Ara Balears
2 min
Pons, Armengol i Negueruela, amb representants del sector turístic de les Illes

PalmaEl Govern ha consensuat amb el sector turístic un seguit de mesures per fer front a la fallida de Thomas Cook que consistiran a reclamar a l'Estat actuacions en matèria laboral, ajudes a les empreses, plans de promoció de xoc, manteniment de la connectivitat aèria i inversions en zones madures.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i els consellers de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, han presentat un document que recull un conjunt de mesures per pal·liar la situació creada a les Illes Balears arran de la fallida de Thomas Cook.

En una reunió mantinguda al Consolat aquest dilluns, el Govern ha tancat el document que ha estat consensuat pels quatre Consells insulars, CAEB, PIMEB, CCOO, UGT, les federacions hoteleres de totes les illes i la Federació Balear de Transports. L’objectiu és remetre aquest document d’actuacions al Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, perquè se’n valori el contingut.

Segons Negueruela, "es treballarà en cinc línies d'actuació, començant per la part laboral, amb mesures destinades a ajudar la situació dels aturats, un estímul necessari en aquests moments". En aquest sentit, es plantegen mesures per estendre al mes d’octubre les bonificacions de les quotes a la Seguretat Social per a tots els sectors afectats (a més dels mesos de novembre, febrer i març, que ja són habituals de cada any).

"També se sol·liciten programes de diversificació econòmica i reciclatge formatiu, així com agilitat en tota la tramitació d’ajuts, especialment els referits al Fons de Garantia Salarial (Fogasa) i en coordinació amb el SEPE. Finalment, es plantegen ajuts per a aquells treballadors que ni cobren ni poden accedir al subsidi, com a conseqüència de la situació de fallida", destaca el Govern en una nota.

En segon lloc, es plantejen accions per facilitar la liquiditat a empreses afectades i la promoció d’inversions que en garanteixin la viabilitat en properes temporades, com: línies ICO; ajornament en el pagament d’impostos (IVA i IAE) i mesures per incentivar la inversió.

El document també preveu actuacions per mantenir una connectivitat que garanteixi el flux de turistes als principals destins de les Illes. En aquest sentit, des de les Illes es demana una reducció de les taxes aeroportuàries fins al 50% durant els propers 6-9 mesos i un desplegament de campanyes de comàrqueting amb Turespaña.

Una quarta línia són les accions lligades a la fidelització de clients, la promoció en mercats estratègics i la millora dels destins de les Illes. Es demana un pla de xoc de promoció amb Turespaña i una ampliació del programa Imserso de la tercera edat per a les Illes Balears i les Canàries.

Per acabar, se sol·licitaran inversions en destins turístics clau com a estratègia per reconvertir zones madures.

stats