Economia 07/06/2021

El Govern, el Consell i Cort destinen 11,5 milions d'euros als sectors més afectats per la pandèmia

Cada administració aportarà un terç de la quantia

ARA Balears
2 min
Treballadores d'una botiga.

PalmaEl Consell de Govern ha autoritzat la formalització d'un conveni entre l'Executiu, el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma per concedir ajuts als sectors més afectats per la pandèmia. En concret, són 11.503.644 euros, dels quals cada administració aporta 3.834.548,82 euros. Aquests recursos aniran destinats a sectors com la restauració, el comerç, les activitats culturals, l'oci infantil o el transport.

Segons ha destacat l'Executiu, són unes ajudes que arriben "fruit del diàleg social en el marc del Pacte de Reactivació Econòmica i Social de les Balears", en què hi ha representat el Govern, els consells insulars, la FELIB, l'Ajuntament de Palma, els principals agents socials i econòmics i la majoria de grups polítics amb representació al Parlament.

És en aquest àmbit en què es va acordar la creació d'un fons de 30 milions d'euros, finançat a parts iguals pel Govern, el Consell i els ajuntaments de les Illes, per posar en marxa línies d'ajuts als sectors més afectats per les restriccions. D'aquests 30 milions, s'acorda la injecció econòmica d'11,5 milions d'euros per a Palma, dels quals l'Ajuntament en gestionarà 3.833.646,46 i el Consell Insular de Mallorca, els 7.670.000 € restants, perquè a través de la Fundació Mallorca Turisme els pugui destinar a la reactivació econòmica d'aquest municipi, ha explicat el Govern.

Cal recordar que aquest fons de 30 milions d'euros és part del conjunt de mesures d'acompanyament per fer front als efectes econòmics derivats de la crisi sanitària que van ser aprovades per la Comissió de Seguiment del Pacte per a la Reactivació i la Diversificació Econòmica i Social de les Balears.

Ajudes a empreses de transport per carretera de Mallorca

El Govern ha autoritzat el pagament de la primera part dels ajuts prevists per compensar les pèrdues que han tingut les empreses concessionàries de transport regular per carretera a Mallorca durant el 2020.

El Govern, a través del Consorci de Transports de Mallorca (CTM), ha gestionat els ajuts a les empreses concessionàries del transport regular de Mallorca, mentre que els consells insulars han gestionat els de la resta d'illes, emparats en la cobertura normativa que va proporcionar el decret llei aprovat.

El pressupost que s'ha destinat és de 4.826.623 euros per tal de reequilibrar econòmicament els contractes de concessió de Mallorca per al període entre l'inici de l'estat d'alarma, el 14 de març, i final de 2020. Les ajudes que es paguen ara compensen la minva d'ingressos patida per les empreses per la disminució de passatgers motivada per les restriccions de mobilitat. Al mateix temps, s'estan tramitant les compensacions pel segon tram, que correspon al període entre l'1 de setembre i el 31 de desembre de 2020.

Així, el Consell de Govern ha autoritzat el pagament a dues de les concessionàries, per un valor total d'1.534.208 euros, que se sumen als 677.903 euros que ha aprovat directament el Consell d'Administració del Consorci de Transports de Mallorca (CTM) per a tres empreses més, atès que són quantitats inferiors a 500.000 euros. D'aquesta manera, per al primer període s'ha autoritzat el pagament de 2.212.111 euros i queden pendents dos expedients d'aquest primer tram, perquè s'estan analitzant al·legacions presentades.

stats