Economia 24/12/2021

El Govern amplia quatre anys la declaració responsable en substitució de la llicència d'obres

S'ha argumentat que el motiu és per agilitzar l'execució dels fons europeus en matèria de construccions

1 min
Casa en construcció a Palma.

PalmaEl Govern ha aprovat un decret llei que inclou l'ampliació fins al 31 de desembre de 2025 de la declaració responsable. La mesura, que substitueix la llicència d'obres convencional, s'havia posat en marxa com a element excepcional a causa de la crisi del covid-19 i acabava aquest 31 de desembre. Amb aquest decret, se n'amplia l'ús fins al 2025.

Amb l'ampliació, el Govern pretén que es puguin agilitzar els tràmits per executar els fons europeus, un tema que ha preocupat des del principi l'Executiu. És per això que a la nota de premsa del decret llei diuen que aquesta declaració responsable "respon a la necessitat de tenir una especial agilitat per executar aquestes obres perquè totes les actuacions amb fons europeus han d'estar acabades el 30 de juny de 2026".

És una decisió una mica polèmica, a causa que el Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears (COAIB) havia estat en contra de la norma d'ençà que es va començar a executar. En canvi, la patronal de constructors, des de la seva aprovació ho havia vist amb bons ulls.

Segons ha explicat el Govern, la declaració també vol servir per "descongestionar els serveis municipals de llicències". I recorden que per acollir-se a aquesta nova declaració han de ser per millorar l'eficiència energètica o incorporar mecanismes d'estalvis d'aigua. S'ha de presentar 15 dies abans de l'inici de les obres i l'execució no pot durar més de dos anys.

stats