Economia 23/07/2021

L'habitatge de luxe s'estén i l'accessible s'encareix a les Illes

Durant el primer semestre del 2021, s'han incrementat un 2% les obres i el pressupost ha augmentat un 24% respecte del 2019

3 min
Les Balears són el lloc de l'Estat on comprar habitatge és més complicat.

L'activitat del sector de la construcció s'ha incrementat a les Illes Balears. Segons ha informat el Col·legi d'Arquitectes de les Illes, les dades mostren un augment considerable respecte de l'any passat, però també en comparació amb el 2019. Segons han explicat la degana del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears, Marta Vall-Llosera, i el president de la Demarcació de Mallorca del COAIB, Joan Cerdà, en comparació amb el 2019 s'ha incrementat un 2% en obres, un 24% en pressupost, un 14% en superfície i un 20% en creació de nou habitatge. Però aquest habitatge, segons han informat, té unes característiques unifamiliars, té un pressupost elevat i ocupa més superfície que anys anteriors. Aquestes dades indiquen que es tracta d'habitatge de luxe.

Les illes més difícils per viure

"Les Balears són el lloc de l'Estat on més esforç s'ha de fer per comprar habitatge", explicava la degana del COAIB. L'habitatge ha reprès el creixement en un 12% respecte del 2020 i ha superat els registres del 2019 un 20%, però s'està edificant molt poc habitatge nou. Alhora, segons han indicat des del Col·legi, l'habitatge s'ha encarit molt els darrers anys. "Fa anys que no es fan els deures quant a habitatge social per part de les administracions", destacava Marta Vall-Llosera, assenyalant que hi ha un problema greu. Per això han volgut evidenciar que és necessari un cens sobre l'habitatge de les Illes, per conèixer exactament quina és la necessitat.

El nombre d'obres

El 89% de les obres que s'han fet ha estat relacionat amb l'habitatge. Així, han crescut un 13% respecte de l'any passat i un 2% en comparació amb el 2019. S'han validat 2.864 obres durant el primer semestre, una xifra a mig camí entre el mínim que es va registrar el 2012, amb 1.744, i el màxim del 2006, amb 3.714. Així i tot, s'ha d'assenyalar que és el millor semestre des de l'any 2009. Pel que fa al tipus de construcció, com s'ha dit, les obres se centren en l'habitatge. Les construccions turístiques i les industrials o agrícoles baixen, tant en comparació amb l'any passat com amb el 2019. Les comercials i administratives, pugen suaument. La superfície d'aquests també s'ha vist incrementada un 14% en comparació amb el 2019, i s'han construït 1.021.386 metres quadrats.

El segon major pressupost des del 2006

La quantitat de doblers invertida continua a l'alça. Hi ha hagut una variació bastant important tant en relació amb l'any 2020, amb un 30% més, com respecte del 2019, amb un 24%. Des del 2008 no s'assolia una xifra d'aquestes dimensions, i és la segona més elevada des del 2006, en plena cresta de la bombolla immobiliària. Les construccions d'habitatge de nova planta són de pressupost elevat, amb 501 milions d'euros, i un 13% més que l'any passat i el 2019. Però el sector que ha pujat molt és el de les inversions fetes en construccions sanitàries, que han acumulat 88 milions d'euros. Les turístiques destaquen també amb 79 milions d'euros invertits. Les que baixen dràsticament són les esportives, amb un 46% menys que el 2019, i els centres docents, amb un 87% menys.

Les conclusions del COAIB

La bretxa per accedir a l'habitatge cada vegada és més gran, segons han explicat des del COAIB. "S'ha de plantejar l'habitatge plurifamiliar assequible, perquè no n'hi ha" i, a més, aquesta mancança fa que els pocs que hi ha pugin de preu a causa de l'escassetat d'aquests i del preu dels de luxe. Per aquest motiu, el COAIB vol evidenciar que el futur de la construcció es troba en la rehabilitació dels habitatges i la renovació i regeneració urbana. A més, també apel·len als fons europeus perquè siguin un motor i una oportunitat per millorar l'eficiència energètica i, en general, els habitatges.

stats