Economia 22/09/2021

Globalia amenaça amb un ERTO del 60% de la seva plantilla

L'Expedient de Regulació Temporal afectaria 9.000 empleats de les empreses que conformen el conglomerat

ARA Balears
2 min
El president del 'holding' Globalia, Juan José Hidalgo.

PalmaEl grup turístic Globalia ha anunciat que posarà en marxa un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) si les conversacions amb el govern de l'Estat i els agents socials no arriben allà on volen. El grup turístic té la intenció que el diàleg arribi a una pròrroga dels ERTO de força major almenys fins a final d'aquest any, segons ha informat Europa Press. Si s'arribàs a fer realitat, afectaria més de 9.000 empleats d'Air Europa, Be Live Hotel i Groundforce.

Això significaria, ni més ni menys, el 60% del total dels treballadors de Globalia. Segons sembla, la previsió de la baixada de demanda els pròxims mesos de tardor i hivern hauria fet que la companyia turística s'avançàs a una possible situació que pogués afectar els comptes bancaris. Aquests tipus d'ERTO per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció es posarien en marxa en cas que no es poguessin mantenir les condicions dels ERTO de força major.

Els passats mesos, Globalia, presidida per Juan José Hidalgo, ha rebut ajudes en forma de préstecs per més de 800 milions d'euros. La Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) també va concedir a l'octubre de 2020 un crèdit de 475 milions d'euros a l'aerolínia del grup, Air Europa i 320 milions al grup d'agències de viatge Halcón Viajes.

La proposta de l'Estat

El govern de l'Estat ha proposat als agents socials estendre els ERTO fins al 31 de gener i ha vinculat les extensions a accions formatives dels treballadors afectats. AQuesta proposta també unifica les exoneracions i manté el 100% dels ERTO per impediment, el 50% per empreses de menys de 50 treballadors en ERTO de limitació i el 40% de les empreses majors.

Si arriba a ocórrer, serà el segon ERTO del sector i el major de tota la indústria. Fa només uns dies, Iberia va anunciar un ERTO que afectarà 5.000 persones, gairebé una tercera part de la plantilla. Aquesta situació d'incertesa i l'alentiment que està provocant aquest tipus de reaccions podria calmar-se amb la reactivació dels vols als Estats Units a partir del novembre.

stats