Economia 07/01/2021

Armengol es reuneix amb la vicepresidenta Calviño per abordar projectes per a les Balears

Tots estan lligats a la ciència, la innovació i la digitalització i es finançaran amb els nous fons europeus

Ara Balears
2 min
Francina Armengol durant la reunió amb la vicepresidenta Nadia Calviño

PalmaLa presidenta del Govern de les Balears, Francina Armengol, s'ha reunit amb la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, per avançar els projectes de les Illes que es finançaran amb els fons europeus provinents del paquet financer Next Generation EU. En la trobada, per videoconferència, la presidenta balear ha estat acompanyada de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, i del director general de Fons Europeus, Félix Pablo, amb qui ha abordat els programes amb els quals treballa el Govern, tots lligats a la ciència, la innovació i la digitalització, com també a l'impuls de la diversificació econòmica de les Illes.

Durant la reunió s'ha tractat la creació d'un pol de recerca i innovació biomèdica i sanitària, d'impacte a totes les Illes, que preveu una inversió de 163 milions d'euros a través de diversos projectes que inclouen una incubadora d'empreses biotecnològiques, nous centres d'intel·ligència artificial, tractament de dades, computació i imatge, i física gravitacional. També es volen impulsar nous espais per a empreses i institucions de recerca al Parc Bit i la creació d'espais similars a la resta d'Illes. A més, es compaginarà amb el nou pol de recerca i innovació marina Moll Bit, que ja es troba en fase de desenvolupament, i que pretén situar les Balears com a referència en innovació i sostenibilitat en l'àmbit de la nàutica i prioritzar la regeneració de les costes, segons ha apuntat el Govern.

Per altra banda, en la trobada també s'han analitzat les millors opcions per facilitar la modernització dels sectors productius de les Balears, amb especial atenció a les petites i mitjanes empreses i a la seva digitalització per millorar la competitivitat i aconseguir recaptar nous clients amb models complementaris de comercialització. El Govern també ha traslladat a la ministra la necessitat d'avançar en polítiques fiscals que augmentin la competència de les empreses de les Illes i n'accelerin la recuperació.

El programa balear per accedir als nous fons europeus arriba després del Pacte per a la Reactivació i la Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears, signat l'1 de juliol entre administracions i agents socials, empresaris i polítics. Les Balears ja tenen assignats 300 milions d'euros a través dels fons europeus REACT-EU, d'Ajuda a la Recuperació per a la Cohesió dels Territoris d'Europa. Aquesta partida situa les Illes com la segona comunitat amb més ingressos per habitant.

stats