Economia 12/03/2021

Les exportacions britàniques a la UE cauen un 41% després del Brexit

L'economia del Regne Unit es contrau un 2,9% el primer mes del 2021

2 min
Cauen les exportacions del Regne Unit a la UE

LondresLes exportacions de béns del Regne Unit a la Unió Europea (UE) van caure un 40,7% durant el gener, el primer mes des que el Brexit s'ha fet realitat a tots els efectes, segons les dades facilitades aquest divendres per l'Oficina d'Estadístiques Nacionals (ONS). Les importacions també van caure, un 28,8%. Amb tot, l'ONS ha sigut cauta a l'hora d'atribuir la davallada exclusivament al divorci amb la UE. Entre altres raons, perquè les relacions comercials també s'han vist molt perjudicades per la pandèmia. Des del març del 2020 la crisi del coronavirus ha provocat una reducció de l'economia britànica del 9%. Aquest gener la contracció va ser del 2,9%.

El valor de la caiguda de les exportacions a la UE va ser de gairebé 6.200 milions d'euros, mentre que el de les importacions va fregar els 10.400 milions. Les caigudes de mercaderies que han entrat al Regne Unit s'han observat principalment en maquinària, equips de transport i en productes químics procedents d'Europa. Les importacions de vehicles també han quedat molt afectades, així com les de productes farmacèutics.

Un altre sector greument afectat ha sigut el de les exportacions ramaderes i la indústria pesquera, que van caure un 63% al gener, un retrocés equivalent a 820 milions d'euros. Especialment significatiu és l'impacte en aquest últim sector, que els brexiters van vendre com a símbol de la llibertat i la prosperitat que s'aconseguiria un cop alliberats de la UE.

L'ONS havia advertit prèviament que la pandèmia complicaria la feina de posar xifres a l'impacte del Brexit, que ha imposat noves disposicions duaneres per al comerç entre el Regne Unit i la UE. Però també ha assegurat aquest divendres que hi ha signes que haver marxat del bloc comunitari ha perjudicat el comerç en aquest principi d'any.

La feblesa de les xifres, però, també és conseqüència d'un període de calma després de l’acumulació de mercaderies que les empreses van fer durant els mesos de novembre i desembre, abans que s'acabés el final del període de transició del Brexit.

Les dades sobre el comerç entre el Regne Unit i la UE, i les possibles dificultats provocades per la burocràcia afegida per passar la frontera, han sigut motiu de disputa des de principis d'any entre el govern britànic i l'Associació de Transportistes. Malgrat la cautela de l'Oficina d'Estadístiques Nacionals, els transportistes se senten reivindicats amb la realitat que reflecteixen les xifres.

Durant el gener i el febrer –mes sobre el qual encara no hi ha dades oficials–, l'associació va advertir que el nombre de camions que circulaven buits cap a Europa era de prop del 70%.

Un portaveu del govern britànic ha atribuït la caiguda de les exportacions als mateixos factors que identifica l'ONS: acumulació de mercaderies prèvies a l'1 de gener, els confinaments a tot Europa i els ajustos post-Brexit de les empreses. Des de l'Associació de Cambres de Comerç, Suren Thiru, el cap d’economia de l'entitat, ha assegurat que les dades "proporcionen un símptoma nefast del dany que el Brexit causa al comerç amb la UE", també per la nova burocràcia a les fronteres.

stats