Economia 04/02/2022

Un estudi del Govern i Melià revela que convertir els llits en elevables podria reduir a zero els accidents per sobreesforç

Així mateix, la presidenta Armengol ha garantit més temps "si és necessari" als hotelers per fer aquest canvi

ARA Balears
2 min
Una cambrera de pis treballant durant l'estiu de 2021.

L'estudi que avui han presentat el Govern i Melià referma que utilitzar llits elevables podria reduir a zero els accidents per sobreesforç de les cambreres de pis a l'hora de fer el llit. La prova pilot s'ha fet amb més de 100 treballadores i ha revelat que les kellys han de fer una força 8,4 vegades major quan es fa sense llits elevables.

Així i tot, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha reconegut que serà "flexible" amb els hotelers perquè adaptin els llits elevables als seus hotels "si és necessari". Ho ha dit aquest divendres al matí, durant la presentació de l'estudi que han fet el Govern i Melià sobre l'impacte d'aquest tipus de llits.

La norma que Armengol va presentar a Fitur, a Madrid, preveu un termini de sis anys per fer el canvi. I encara que ha promès flexibilitat, el conseller delegat de Melià, Gabriel Escarrer, ha assegurat que "no hi ha excusa" i que sis anys és temps més que suficient per dur a terme la transformació. A més, ha defensat que el sector hoteler "ha de ser el primer a donar exemple" i ser capaç d'arrossegar altres sectors en l'aposta per la sostenibilitat ambiental, social i econòmica.

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha explicat que, en matèria de prevenció de riscos laborals, ja fa anys que s'havia avançat en termes de seguretat i higiene, però faltava l'ergonomia. En aquest sentit, el conseller ha animat a continuar per aquest camí.

Negueruela ha agraït la col·laboració de Melià per fer l'estudi, el qual, segons ha dit, ha referenciat que amb els llits elevables es podrien reduir fins a un 50% els accidents laborals per sobreesforç.

A més, ha defensat que el sector hoteler "ha de ser el primer a donar exemple" i ser capaç d'arrossegar altres sectors en l'aposta per la sostenibilitat ambiental, social i econòmica.

Crítiques del sector hoteler

Certs hotelers s'han queixat de les mesures que té previst implantar el Govern amb la nova llei turística. Així i tot, Negueruela no ha volgut sentir "segons quines crítiques" i ha dit que qui les fa "no ha hagut de fer 20 llits en un dia". A més, quant a les queixes sobre el fet que les sancions són abusives, ha apuntat que "ha de sortir més a compte fer la inversió dels llits que no pagar la multa".

Escarrer, en aquest sentit, ha tornat a lloar públicament la llei i ha explicat que als hotels de Melià ja fa 20 anys que hi ha el sistema dels llits elevables.

stats