Economia 02/02/2022

La llei turística fica mà a la neteja del lloguer vacacional per combatre l'intrusisme

A partir del primer de maig del 2023 el llibre de registre haurà d'especificar qui i quan fa nets aquests habitatges

ARA Balears
2 min
Treballadora de la llar-

PalmaLa futura llei turística augmentarà el control de les cases vacacionals per garantir que les tasques de neteja i manteniment es facin "complint les normes laborals, de seguretat social i de prevenció de riscos laborals" amb l'objectiu final de fer aflorar l'economia submergida.

La clau per aconseguir-ho és que a partir del primer de maig del 2023, en el llibre de registre, que han de tenir tots aquests establiments, s'haurà d'especificar la data i el nom de la persona (física o jurídica) que dugui a terme les tasques de neteja i manteniment de les estades turístiques.

Si coincideix que la persona que fa aquestes feines és la que s'encarrega de comercialitzar el lloguer o és la propietària, també s'haurà de concretar. En aquest darrer cas, però, no vol dir que el titular de l'estada turística s'hagi de donar d'alta d'autònoms per poder fer aquesta tasca. La intenció és que si es paga a algú per fer la neteja periòdica o, per exemple, el manteniment del jardí o la piscina no es faci en negre.

A la llei turística del 2012, en el seu article 51 ja s'especificava que la persona comercialitzadora d'estades turístiques en habitatges d'ús residencial ha de garantir la neteja periòdica de l'habitatge, el subministrament de la roba de llit i els estris de la casa i el manteniment de les instal·lacions.

A la part de l'esborrany de la llei turística a la qual ha tingut accés l'ARA Balears, i que han confirmat fonts de la Conselleria de Turisme, s'especifica que "el llibre de registre haurà de restar actualitzat durant els períodes d'estada turística, a disposició dels inspectors de l'administració turística".

Aquest punt, que de moment està redactat a una de les disposicions addicionals de la futura llei, és dels pocs que es donen definitivament per tancats. Tal com ha anat explicant aquests darrers dies el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, s'estan negociant amb el sector i els socis de govern cada un dels apartats i encara s'estan introduint modificacions a articles que semblaven totalment perfilats com el de l'economia circular, concretament en el pla de circularitat que hauran d'acreditar tots aquests establiments davant la inspecció turística. L'enfilall de detalls que hauran d'especificar té dos elements essencials: "L'avaluació de la gestió dels recursos i el tractament de recursos i la planificació circular referida a objectius, inversions i pràctiques circulars".

Turisme també treballa en una nova catalogació hotelera que simplificarà els requeriments que s'exigeixen actualment als establiments hotelers i que pot suposar també una reducció dels seus costos anuals.

stats