Economia 30/06/2021

L'Estat i el Govern segellen el finançament de la nova depuradora de Palma

L'empresa mallorquina EMAYA i la societat mercantil d'Aigües de les Conques d'Espanya, Acuaes, han signat el conveni de col·laboració

2 min
El gerent d'EMAYA Ramon Perpinyà i la directora general d'ACUAES signen el conveni pel finançament de la nova depuradora

PalmaL'any 2023 s'iniciarà la construcció de la nova depuradora de Palma amb la previsió que s'acabi el 2026. Aquest dimecres 30 de juny s'ha firmat definitivament el conveni entre Cort, el Govern i el Ministeri de Transició Eclògica que segella el finançament de la depuradora. A l'acte hi han estat presents el batle de Palma, José Hila, la presidenta del Govern, Francina Armengol, el gerent d'EMAYA, Ramon Perpinyà, i la directora general de la societat mercantil d'Aigües de les Conques d'Espanya, Rosa Cobo, entre d'altres autoritats.

Com ja s'ha anat explicant amb anterioritat, el Ministeri de Transició Ecològica sufragarà en un 80% el cost de la construcció de la nova depuradora. Ho farà mitjançant el fons europeu Next Generation, de manera que serà una de les primeres accions que es duran a terme amb aquests doblers arribats d'Europa. Aquest 80% es traduirà en 104,8 milions d'euros, dels 31 que costarà l'obra. La resta del finançament anirà a càrrec de la Conselleria de Medi Ambient a través del cànon de sanejament.

El batle de Palma ha definit l'acord com a "històric", ja que suposa la inversió més gran que ha fet mai l'Estat a Palma en dècades. A més, també ha explicat que la nova obra posarà fi a una problemàtica patent a Ciutat des de fa anys, els vessaments a la mar. Alhora també donarà resposta a les necessitats de Palma, Marratxí, Bunyola i Esporles durant els pròxims 30 anys, no tan sols a Ciutat. Cal tenir en compte que la depuradora fa gairebé 20 anys que ja hauria d'haver estat rellevada, però la presidenta Francina Armengol ha dit que "no s'han de posar excuses" i, per això, des de l'inici de la legislatura es van posar mans a l'obra perquè l'acord d'avui fos una realitat.

Finalment, la directora general d'Acuaes ha explicat que amb la signatura d'aquest conveni s'avança de forma definitiva en la solució d'un problema per la ciutat de Palma. Rosa Cobo també ha volgut reiterar que es tracta d'un conveni pioner, en ser el primer que es firma al voltant dels fons europeus de recuperació. A més, Cobo ha explicat que la futura depuradora reduirà la càrrega de fòsfor de nitrogen, farà un tractament específic de fangs i farà que l'aigua sigui reutilitzable per regar, a part d'altres funcions.

stats