El govern espanyol estudia pagar 12.000 euros per cada any que s'ajorni la jubilació

Escrivá vol que les pensions s'actualitzin també en casos d'inflació negativa

ARA
2 min
El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, aquest dilluns al Congrés

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va avançar ahir que l'executiu espanyol estudia incentius per als treballadors que decideixin seguir treballant més enllà de l'edat de jubilació. Entre les propostes hi ha una paga anual de fins a 12.000 euros o augmentar la pensió un 4% als treballadors que decideixin mantenir-se actius tot i tenir dret, per edat i anys cotitzats, a jubilar-se.

Concretament, la paga addicional per any es mouria entre els 4.700 i els 12.060 euros, segons les xifres que va apuntar el ministre. Cal tenir en compte, tanmateix, que les propostes plantejades aquest dilluns per Escrivá al Congrés no són una proposta definitiva. De fet, encara no han passat pel consell de ministres, ja que l'executiu les està negociant amb sindicats i patronals.

Així mateix, Escrivá va explicar al Congrés que el govern espanyol també es planteja endurir el sistema de penalitzacions per als treballadors que es vulguin jubilar anticipadament. La idea que l'executiu de Pedro Sánchez ha traslladat als agents socials és que les jubilacions voluntàries abans d'hora tinguin una rebaixa de fins al 17%, més de quatre vegades superior a l'actual, del 4%. L'executiu vol desincentivar aquest tipus de baixes perquè és habitual en treballadors que passen a cobrar pensions elevades, de 2.100 euros mensuals o més, segons informa La Vanguardia.

La Seguretat Social, a més, vol que les penalitzacions s'apliquin per cada mes de jubilació avançada i no pas per trimestre, com es fa actualment, tant en el cas que una persona es jubili voluntàriament abans de la data que li toca com si ho fa de manera obligada. No obstant, Escrivá va assegurar que el nou sistema de penalitzacions serà més gradual, és a dir, amb penalitzacions proporcionalment més altes com més s'avanci la jubilació, la qual cosa beneficiarà els treballadors "en la majoria de casos".

Per al govern, l'objectiu de tot plegat és que l'edat legal i l'edat real de jubilació siguin com més semblants millor per allargar els anys que el treballador mitjà cotitza a la Seguretat Social. La reforma de la Seguretat Social és un dels punts que la Comissió Europea fa anys que reclama a Espanya, ja que considera que el sistema actual de pensions a l'Estat no és sostenible a llarg termini.

El govern també vol eliminar la jubilació forçosa per conveni i mantenir-la només per a treballadors de 68 anys.

Actualització amb l'IPC de l'any anterior

Escrivá també planteja que les pensions es revaloritzin cada any amb la mitjana de l'IPC, l'índex de preus al consum, l'indicador que marca quant pugen els preus de productes i serveis bàsics de les famílies. Així doncs, en cas que la inflació sigui positiva, les pensions pujarien, però en cas que es tanqués un any amb un IPC negatiu, es compensaria en els tres exercicis següents.

stats