Economia 30/05/2016

Espanya rebaixa gairebé a la meitat el cost d'emetre deute, fins al 0,8%

La rebaixa de tipus del BCE i l'excés de liquiditat afavoreix el Tresor espanyol

Dani Sánchez Ugart
2 min
De Guindos va ser al Col·legi d'Economistes en companyia de l'exministre socialista Miguel Sebastián.

MadridEl Tresor espanyol va pagar, de mitjana, un 0,8% per emetre deute durant el 2015, segons ha informat aquest dilluns el Banc d'Espanya. Això suposa una rebaixa de gairebé la meitat del preu mitjà pagat l'ant anterior, quan el nou deute espanyol es va pagar a l'1,46%, destaca l'organisme presidit per Luis María Linde.

Els baixos tipus dictats pel Banc Central Europeu (BCE), que va disminuir-los fins a dues vegades durant el 2014, i una més el 2015, es van conjurar amb la política monetària expansiva del mateix organisme, que ha inundat els mercats de liquiditat, que després els bancs han d'invertir en alguna cosa, com deute nacional. El còctel d'aquests dos factors va accelerar l'abaratiment del cost del deute que, a més, es va veure condicionat per la millora de la prima de risc (diferència entre el bo espanyol i alemany a 10 anys), per la recuperació dels indicadors de creixement de l'economia espanyola. També hi va incidir la millora de la qualificació creditícia de Standard & Poor's, que va pujar un esgraó la nota espanyola fins al BB+ (suficient alt).

Per tot plegat, el Tresor va pagar, de mitjana, un interès de l'1,31% per emetre bons i obligacions (a més llarg termini) i només un 0,05% per les lletres (a més curt termini). A més, l'organisme que depèn del ministeri d'Economia, va aprofitar l'entorn de tipus baixos per allargar la maduresa de les seves emissions, que van tenir una vigència de 6,43 anys, tres mesos més que al 2014, segons el Banc d'Espanya.

En termes absoluts, Espanya va emetre 237.424,7 milions d'euros de passiu, per finançar venciments de deute i el dèficit. això suposa gairebé 5.000 euros de deute per habitant, tot i que una part d'aquest simplement substitueix al deute que va caducar en aquell any (en termes nets, l'augment del deute espanyol durant l'any va voltar els 1.000 euros per habitant).

L'entorn de baixos tipus també va provocar que al llarg de l'any s'activés "diverses vegades", segons el BdE, la norma aprovada el 2014 segons la qual algunes peticions de deute es tenien com a no presentades quan una subhasta es resolia amb tipus d'interès negatius. El govern espanyol va aprovar aquesta previsió normativa amb el pretext de protegir els petits inversors que posaven diners en deute espanyol, tot i que això té l'impacte d'incrementar la factura final del deute per a les arques públiques.

Els estrangers recuperen la majoria

Pel que fa als compradors d'aquest deute, l'any passat va venir marcat per la recuperació de la fam inversora dels estrangers. Gràcies a l'augment de 51.700 milions de la compra de bons i obligacions, aquests tenidors van recuperar la majoria respecte els nacionals, i van suposar un 50,9% de les emissions de deute a llarg termini.

stats