Economia 25/07/2018

Les energies renovables podrien generar 10.000 llocs de feina en menys de deu anys

Un estudi presentat per CCOO destaca la importància estratègica d'aquest sector i demana una millora de la formació dels professionals

Carles Tudurí
2 min
El sector d l'energia fotovoltàica generarà la major part de l'ocupació.

PalmaUn estudi de CCOO presentat aquest dimecres a Palma estima que el creixement del sector d'energies renovables podria generar a les Balears un total de 9.533 llocs de feina d'aquí al 2025, uns 6.500 dels quals serien directes i 3.000, indirectes. Si agafam la prospecció fins al 2030, els nous ocupats serien 10.202.

Una de les autores, Begoña María-Tomé Gil, ha explicat durant la presentació que l'ocupació que es crearà és, a més, de bona qualitat, ja que el 80% dels professionals que treballen en aquest sector ho fan amb contractes indefinits i tenen una formació bastant elevada.

Per tecnologies, el sector fotovoltaic és el que generaria més llocs de feina, uns 8.600 el 2025 i uns 9.100 el 2030. L'energia eòlica tindria molt menys pes, amb uns 1.100 llocs el 2030. Aquest desenvolupament es produiria en quatre àmbits: el turisme, el sector agroalimentari, les ciutats i la seva mobilitat i la indústria.

María-Tomé ha explicat que aquestes previsions es fonamenten en l'objectiu que té la Comunitat balear d'aconseguir que un 35% de les seves necessitats energètiques siguin cobertes per energies renovables.

El secretari general de CCOO a les Balears, José Luis García, també ha valorat la importància d'aquest tipus d'ocupació, "que pràcticament podria reduir una quarta part de l'atur que tenim en aquest moment".

Per a García és fonamental que en aquesta etapa expansiva s'aposti per un sector com aquest, que afegeix molt de valor a l'economia i permetria revertir la precarietat en l'ocupació. Per això, des del sindicat es demana una aposta per la formació professional per impulsar que es creïn perfils de treballadors que poden ser contractats per empreses relacionades amb energies renovables.

María-Tome ha explicat que el model basat en empreses en situació d'oligopoli donarà pas a un model d'empreses més petites, amb noves maneres de relacionar-se, fet que produirà noves oportunitats per a empresaris i treballadors.

stats