Economia 27/05/2021

Les empreses d'hostaleria i comerç tornaran a augmentar els salaris que havien quedat congelats per la pandèmia

Els fixos discontinus seran inclosos en els ERTO si no poden accedir al seu lloc de treball

3 min
Les empreses d'hostaleria i comerç tornaran a augmentar els salaris que havien quedat congelats per la pandèmia

PalmaLes patronals (CAEB i PIMEM) i els sindicats (CCOO i UGT) han acordat aquest dijous a la Mesa de diàleg social tornar a apujar els salaris dels treballadors de l'hostaleria (un 3,5%) i el comerç (un 3%), que havien quedat congelats a causa de la pandèmia de coronavirus –també el transport discrecional. Aquest és un dels anuncis que ha fet públic el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, que ha reunit la Mesa per tractar la pròrroga dels expedients de regulació temporal de l'ocupació (ERTO) fins al 30 de setembre, que ahir varen acordar el govern espanyol i les patronals i sindicats estatals. Segons ha indicat Negueruela, aquest augment beneficiarà aproximadament 250.000 treballadors de les Balears, 180.000 dels quals estan al conveni d'hostaleria. "La protecció per a les empreses ha d'anar compassada amb la millora salarial", ha dit Negueruela, a més d'explicar que, malgrat que els increments s'han d'aplicar i cotitzar a partir de juny, els pagaments es podran fer més endavant, una vegada acabi la negociació col·lectiva. "S'ha de tenir clar que el salari és vigent", ha afirmat el conseller, que també ha subratllat que en el marc d'exoneracions i bonificacions que hi haurà fins a setembre, els costos salarials de les empreses minvaran encara que incrementin els sous.

Ara bé, la Mesa de diàleg social també ha recomanat que no apugin els salaris als sectors que sí que ho varen fer l'any passat. "La recomanació és que els sectors que varen apujar el salari l'any passat ara no ho facin", ha comentat el titular de Treball. A més, Negueruela ha remarcat que la Mesa també recomanarà que "la incorporació als llocs de feina sigui a temps complet, i no parcial" i ha recordat que, en aquest cas, "les exoneracions són molt importants".

Els fixos discontinus

El conseller ha destacat que l'acord per prorrogar els ERTO recull reivindicacions de la Mesa balear que són "especialment importants", com la incorporació dels fixos discontinus a aquesta figura de protecció. Segons ha explicat Negueruela, les empreses estan obligades a incloure els fixos discontinus als ERTO en cas que no puguin incorporar-se al seu lloc de treball –aquesta incorporació s'ha de fer el 1r de juny. D'aquesta manera se suspèn la prestació extraordinària que cobraven aquests treballadors, que hauran de cobrar la prestació vinculada als ERTO –que ha quedat automàticament prorrogada. Pel que fa a les exoneracions de les quotes a la Seguretat Social, seran d'un 85% en el pas de fixos discontinus que estiguin en ERTO i del 95% per als que sí que estiguin treballant.

Un altre acord important al qual ha arribat la Mesa de diàleg social és que la garantia d'ocupació de sis mesos d'alguns convenis col·lectius se'n redueixi a quatre, per tenir en compte el retard del començament de la temporada, malgrat que el Govern espera que es pugui allargar cap a la tardor o inclús l'hivern. Les plantilles dels hotels que tanquin s'acolliran a un ERTO fins al 30 de setembre.

D'altra banda, Negueruela ha destacat que la pròrroga de protecció també arribarà als autònoms segons l'acord del govern espanyol, les patronals i els sindicats. La seva prestació per cessament de l'activitat s'allargarà fins al 30 de setembre i sense restriccions per aquells que hagin esgotat el seu període de cotització. "Aquesta prestació es va posar en marxa per primera vegada fa un any i és molt important per a les nostres Illes", ha dit el conseller.

Les exoneracions

El conseller ha considerat que els percentatges d'exoneracions de les quotes a la Seguretat Social són “molt elevats” i que permeten que les empreses protegeixin l'ocupació dels treballadors durant períodes d'inactivitat o activitat limitada sense que hi hagi un increment del cost laboral. Això sí, les exoneracions seran més grans quan les plantilles estiguin actives que quan estiguin en ERTO –hi havia 30.000 treballadors en ERTO a les Balears a l'abril, segons les dades del Govern. Quant als fixos discontinus, les empreses tindran cobert el 100% del seu cost a la Seguretat Social, perquè a les exoneracions s'hi han de sumar les bonificacions que reben per aquests treballadors.

Pel que fa als treballadors actius, les empreses tindran una exoneració del 95% tots els mesos de la pròrroga, fins al 30 de setembre. L'exoneració per a les empreses de més de 50 treballadors és del 85%. En el cas dels treballadors en ERTO, les empreses de menys de 50 treballadors tindran una exoneració del 85% els mesos de juny, juliol i agost, i del 70% el setembre; en canvi, les exoneracions per a les empreses de més de 50 treballadors seran del 75% el juny, juliol i agost, i de 60% el setembre.

stats