Laboral

El govern espanyol i els agents socials tanquen un d'acord per allargar els ERTO fins al setembre

El govern espanyol convoca un consell de ministres extraordinari per a dijous per aprovar la mesura

4 min
El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá.

MadridFinalment hi ha hagut consens. Després d'un llarg estira-i-arronsa entre el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, i els empresaris i sindicats, aquest dimecres, gairebé en temps de descompte, s'ha pogut tancar un acord sobre el principal escull de les negociacions per la pròrroga dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), les exoneracions de les cotitzacions a la Seguretat Social dels treballadors afectats. El consens per a les exoneracions ha permès tancar un acord de totes les condicions de la pròrroga. La nova extensió serà fins al 30 de setembre.

La CEOE, l'organització que fins ara s'havia posicionat més en contra de la proposta del ministeri de Seguretat Social, ha anunciat que el comitè executiu celebrat aquest dimecres ha donat llum verda "per unanimitat" a l'última proposta del govern perquè "s'ajusta a les necessitats de les empreses", especialment per a les que tenen una situació més difícil per la pandèmia i pitjors perspectives pels propers mesos. El sí de la patronal ha permès desbloquejar una situació que amenaçava en acabar sense consens. El govern ja havia avisat que els ERTO s'allargarien fins al setembre encara que la negociació descarrilés.

Incentius per incorporar treballadors

L'acord final que compta amb l'aval de la patronal inclou el que defensava el ministre de Seguretat Social: un augment de les exoneracions de les cotitzacions pels treballadors que surten d'un ERTO i es reincorporen a la feina. És un incentiu perquè els empresaris tornin a activar els seus empleats. El ministeri considera que la reducció del nombre de treballadors en ERTO disminueix a un ritme més lent que el de la reactivació econòmica. L'incentiu ha de servir per accelerar la sortida de persones afectades per un expedient de regulació d'ocupació per la pandèmia.

A partir de l'1 de juny, les exoneracions pactades per a la reincorporació de treballadors en els sectors més afectats per la pandèmia, els anomenats "ultraprotegits", són del 95% per a les empreses amb menys de 50 empleats i del 85% per a les que en tenen 50 o més. En canvi, les exoneracions pels treballadors que es mantenen en ERTO aniran disminuint progressivament: un 85% al juny, juliol i agost i baixaran al 70% al setembre si l'empresa té menys de 50 treballadores. En el cas de comptar amb 50 empleats o més, les exoneracions seran del 75% al juny, juliol i agost i del 60% al setembre. Actualment hi ha 558.000 treballadors en ERTO a l'Estat, dels quals uns 233.000 pertanyen a sectors ultraprotegits o vinculats a ells.

Segons ha informat el ministeri de la Seguretat Social, continuaran els tres tipus d'ERTO que hi havia fins ara: els destinats als sectors "ultraprotegits", els ERTO d'impediment de l'activitat, i els ERTO de limitació. Els dos últims estan pensats per restriccions derivades de la pandèmia, com la reducció d'aforaments o prohibició d'obertura, per exemple, que en alguns sectors encara estan vigents. Per a aquets dos sectors, les exoneracions dels treballadors afectats per un ERTO van del 65% al 85%.

Mesures extraordinàries

L'acord també inclou mantenir les mesures extraordinàries de l'esquema actual relatives a la protecció de l'ocupació, la prohibició de l'acomiadament o la interrupció del còmput dels contractes temporals, així com els límits relacionats amb el repartiment de dividends de les grans empreses, l'ús d'hores extraordinàries i les externalitzacions. Es mantenen, per tant, totes les mesures, tal com reclamaven els sindicats i la patronal.

CCOO i la UGT han celebrat l'acord però han lamentat que les negociacions s'hagin allargat tant "generant una incertesa indesitjable". En un comunicat conjunt, els sindicats també han assenyalat que l'acord es podria haver fet "amb un menor consum de fons públics" amb més "equilibri" en les exoneracions. 

Aprovació formal

El govern espanyol ha convocat per a dijous a la tarda un consell de ministres extraordinari per aprovar la pròrroga, que podria no ser l'última. L'executiu sempre ha dit que allargarà la mesura fins que sigui necessària i alguns ministres han arribat a dir que estaria vigent fins a finals d'any. S'espera que el 2022, amb l'avenç de la vacunació, l'economia remunti i l'activitat empresarial es recuperi.

Escrivá defensava que, sense estat d'alarma i amb menys restriccions, les empreses dels sectors més afectats per la pandèmia han de començar a reactivar-se. Davant el rebuig fins aquest dimecres de la seva proposta per part de la CEOE, el ministre ha defensat que el govern és "extraordinàriament generós" amb les exoneracions que havia proposat per prorrogar els ERTO, al voltant del 60-70%.

"Al setembre la bonificació era del 35% i ara estem parlant del 70%. És el doble. I les exoneracions són més altes per a les empreses que treuen treballadors de l'ERTO. Estem proposant que al juny no es canviïn les condicions actuals, però a partir de juliol, agost i setembre hem de donar el missatge que això millorarà. És important enviar aquest missatge cap a la normalitat", ha assegurat Escrivá aquest dimecres.

Pròrroga de les prestacions per autònoms

D'altra banda, el govern espanyol i les principals organitzacions d'autònoms estatals (ATA, UPTA i UATAE) també han tancat un acord aquest dimecres per prorrogar la prestació per cessament d'activitat per als treballadors per compte propi fins al 30 de setembre. La prestació finalment no tindrà restriccions per als autònoms que hagin esgotat el seu període de cotització. Com a novetat, s'inclouen exoneracions de les quotes a la Seguretat Social per a tots els treballadors per compte propi que han estat protegits en el període anterior, entre febrer i maig, durant els propers quatre mesos. La mesura, que també s'aprovarà aquest dijous al consell de ministres, afecta gairebé 460.000 autònoms.

stats