La recuperació postcovid

El consum de les famílies a l'estiu va impulsar l'economia espanyola més del que es va anunciar

L'INE actualitza a l'alça les dades de creixement del tercer trimestre

3 min
L'aixecament de restriccions a la restauració i el sector del lleure va incrementar el consum de les famílies. A la foto, un restaurant de Barcelona.

BarcelonaL'economia espanyola va créixer durant el tercer trimestre d'aquest any més del que s'havia anunciat inicialment. La revisió a l'alça publicada aquest dijous per Institut Nacional d'Estadística (INE), l'organisme estatal que facilita les dades econòmiques oficials, es deu principalment a les noves dades sobre consum de les famílies els mesos d'estiu, que van ser superiors a les previstes.

mmm

Així doncs, el producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica d'un territori) espanyol va créixer entre els mesos de juliol i setembre sis dècimes més del que havia anunciat l'INE en l'avançament de xifres a l'octubre. Si fa tres mesos l'agència estadística situava en el 2% l'increment trimestral de l'economia, ara apuja la dada fins al 2,6%.

L'increment de la nova dada ve causat per una revisió del consum de les famílies. El tercer trimestre és un dels períodes de l'any en què aquesta xifra és més alta, ja que coincideix amb les vacances d'estiu i amb una de les dues pagues dobles. No obstant, tot i les bones xifres d'inversió empresarial o de les exportacions, a l'octubre l'INE va anunciar una contracció de la despesa de les llars del 0,5% respecte al trimestre anterior, una dada que va sorprendre la majoria d'economistes.

Amb les noves xifres ja oficials, l'INE la corregeix i situa el consum familiar un 0,9% per sobre del segon trimestre. És a dir, de considerar que el consum havia caigut es passa a un creixement destacat, tot i que inferior en ritme al registrat entre els mesos d'abril i juny, quan va ser del 3,7% coincidint amb la reobertura generalitzada de l'activitat –sobretot en sectors com el turisme, l'oci i la restauració– i una Setmana Santa sense nivells alts de contagis. Les bones dades pel que fa al sector exterior i la inversió, així com de consum de les administracions, es mantenen amb pocs canvis.

La revisió també ha afectat les taxes de creixement del primer i el segon trimestre. L'INE ha reduït una dècima, fins al -0,7%, el ritme de contracció del PIB entre el gener i el març a causa del fort l'impacte de la tempesta Filomena i de la tercera onada de contagis, mentre que ha incrementat una dècima el creixement entre l'abril i el juny, fins a l'1,2%.

Dubtes sobre els indicadors inicials

Per norma l'INE publica un avançament de les dades trimestrals del PIB poques setmanes després d'acabar el trimestre, però sempre són provisionals i es revisen un parell de mesos més tard. Això mateix és el que ha fet també en aquesta ocasió, però habitualment les revisions són més baixes, d'una o dues dècimes com a molt, i no suposen canvis substancials. Amb l'esclat de la pandèmia, però, l'INE i la resta d'ens estadístics europeus van anunciar que tenien moltes més dificultats en la recopilació i el càlcul de dades, per la qual cosa les revisions podrien ser molt superiors, com ha sigut el cas en aquesta ocasió.

Les dades del tercer trimestre, però, van causar sorpresa entre economistes, fins al punt que l'INE es va reunir amb analistes de diverses institucions. Fa unes setmanes els responsables de l'ens estadístic els van traslladar que alguns dels indicadors havien evolucionat millor del que havien detectat en els càlculs inicials.

Catalunya es recupera més ràpid

Amb les noves dades, el PIB espanyol encara es troba un 6,1% per sota dels nivells del quart trimestre del 2019, l'últim abans de l'arribada del coronavirus. La recuperació a Espanya està sent molt inferior que la de la resta de països europeus, inclosos també aquells que, igual que Espanya, tenen una forta dependència del turisme, com Portugal, Itàlia o fins i tot Grècia, que a la primavera passada ja va superar els nivells precovid.

La recuperació en l'àmbit espanyol també avança a un ritme més lent que en l'àmbit català. L'economia catalana es troba un 4,7% per sota del tancament del 2019, segons dades de l'Idescat, l'ens estadístic de la Generalitat, que fa deu dies també va revisar a l'alça les xifres presentades en un primer moment. Ara bé, cal tenir en compte que Catalunya va entrar a la pandèmia ja en recessió, després que el PIB català es contragués tant el tercer com el quart trimestre del 2019, la qual cosa vol dir que el pic d'activitat es va produir l'estiu del 2019, no pas a finals d'any.

stats