Economia 16/03/2021

L'economia balear va caure el 2020 un 23,7%, més del doble de la mitjana espanyola

El descens a la Unió Europea ha estat d'un 6,2%

2 min
Un dels carrers comercials de Palma amb totes les botigues tancades

PalmaL'economia de les Balears va caure un 23,7% durant el 2020, segons els càlculs del Govern. Aquesta reducció del Producte Interior Brut (PIB) és conseqüència dels efectes de la pandèmia del coronavirus, que també suposa la ruptura d'una etapa de creixement que havia durat set anys, ha explicat el director general de Model Econòmic i Ocupació , Llorenç Pou, durant una roda de premsa en la qual ha presentat les dades de la conjuntura econòmica. Pou ha destacat que l'impacte de la crisi sanitària ha estat major a les Balears que a la resta d'Espanya, on s'ha registrat una caiguda del PIB d'un 11%, i que a la Unió Europea, on el descens ha estat d'un 6,2%.

Segons l'informe de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, el quart trimestre del 2020 l'economia de l'Arxipèlag va créixer un 16,3% respecte del tercer trimestre de l'any passat, però encara se situa un 16,7% per davall del mateix periode del 2019. Per altra banda, Pou ha destacat que la reactivació de l'activitat no turística és molt més intensa a les Illes que en el conjunt espanyol, ja que "l'economia espanyola pràcticament s'estancà en el darrer trimestre", ha dit.

Per Illes, les Pitiüses són les més afectades, amb una caiguda d'un 29,9% durant el 2020. Per darrere s'hi situen Menorca i Mallorca, amb descensos d'un 23,3% i un 22,6%, respectivament. Pou atribueix aquesta caiguda a Eivissa i Formentera a la seva especialització turística.

Pel que fa als sectors, l'agropesquer i el de la construcció són els menys perjudicats. El primer va registrar una reducció d'un 8,2% en el seu Valor Agregat Brut (VAB), mentre que la caiguda en l'altre va ser d'un 12,3%. En canvi, la indústria i els serveis són els més afectats, amb davallades d'un 19,4% i un 25,2%, respectivament. Pou ha destacat que el sector agropesquer "ja s'acosta a valors prepandèmia".

stats