Economia 05/07/2018

Dur enfrontament entre el sector primari i els hotelers de Mallorca

Les al·legacions de la Federació Empresarial Hotelera a la llei agrària han fet explotar Asaja, que l'acusa d'egoista

Ara Balears
2 min
Asaja acusa als hotelers de voler perjudicar un sector petit i dèbil

PalmaLes al·legacions que la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca ha presentat a la futura llei agrària que tramita el Parlament no han agradat gens a Asaja Balears, que, a través del seu gerent, Joan Simonet, ha mostrat la seva indignació i ha titllat d'egoistes els hotelers.

Els empresaris d'allotjament han demanat amb les seves al·legacions que no es permeti un ús turístic de les explotacions agrícoles i ramaderes, més enllà del que preveu la nova regulació d'habitatges turístics. L'entitat s'ha mostrat contrària a les denominades agroestances, que s'inclouen en aquesta normativa. Es tracta d'allotjaments d'un màxim de sis places en què l'activitat principal de les explotacions és l'agrària.

En una nota de premsa, l'associació d'agricultors i ramaders ha assegurat que als hotelers "els hauria de fer vergonya atacar el sector agrari de l'illa quan ells, durant anys, han estat

menjant i aprofitant-se del 95% del pastís turístic". Asaja es queixa dels atacs de la federació a un sector petit, feble i en perill de desaparèixer.

"Com és possible que els hotelers hagin construït, edificat i urbanitzat grans extensions de sòl sense retrets i ara no permetin i impedeixin que un sector com l'agrari, que ha conservat el territori un 80% verge, pugui dur a terme una activitat complementària, reconeguda en l'avantprojecte de la llei agrària, que és legal i que permetria als pagesos arribar a final de mes?", es demana Simonet.

La patronal dels pagesos creu que "la Federació Hotelera de Mallorca desitjaria que els agricultors fossin condemnats a viure com al segle XIX, per servir-los i fer postals que ells mateixos vendrien sense compensacions".

El gerent d'Asaja, Joan Simonet, diu que entén "la decisió de la Conselleria d'Agricultura de restringir al màxim en l'avantprojecte de la llei agrària la possibilitat de construir refugis i albergs en explotacions agràries, així com l'activitat turística en explotacions agràries". Segons el gerent, "es tracta d'una aliança entre el Govern i la federació d'hotelers".

Per tot això, l'entitat exigeix que en cap cas es tinguin en compte les al·legacions presentades per la Federació Empresarial Hotelera: "Ara veurem si tenim un Govern que vetlla pel sector agrari o un Govern que vol mantenir el sistema acual". Asaja demana que s'acceptin íntegrament les propostes presentades pel sector agrari, "que cerquen modernitzar i dinamitzar l'actual model turístic i que, a més, permeten als seus membres lluitar per la supervivència".

stats