Economia 10/07/2019

Les dones cobren gairebé un 5% menys per hora treballada que els homes a les Illes Balears

El sindicat USO denuncia que la bretxa salarial s'agreuja en els treballs parcials i temporals, on es penalitza doblement l'ocupació femenina

Ara Balears
1 min
Les dones cobren gairebé un 5% menys que els homes a les Illes Balears

PalmaLes dones de les Illes Balears cobren un 4,7% menys per hora treballada que els homes, segons un estudi realitzat pel sindicat USO: mentre que elles cobren 13,79 € per hora, ells reben 14,48 €, 0,69 € més.

A escala estatal, la diferència mitjana és de 2,17 €. A més, USO denuncia que la bretxa s'agreuja en els treballs parcials i temporals, on es penalitza doblement l'ocupació femenina. Les dones tenen un 5% més de temporalitat que els homes. En el cas dels contractes a temps parcial, el 74,5% correspon a dones.

Des del sindicat han recordat que les hores dels treballs temporals i parcials es paguen pitjor que les dels treballs indefinits i a temps complet. La secretària de Comunicació i Estudis Sindicals d'USO, Laura Estévez, ha explicat que les dones treballen menys hores, les quals "tenen menys valor".

Les Illes Balears són la segona comunitat autònoma on la bretxa salarial és més baixa –de 0,69 € per hora–, juntament amb les Canàries. Només Extremadura té una bretxa salarial més baixa que els dos arxipèlags, amb una diferència de 0,55 € l'hora. Astúries és la comunitat de l'Estat amb una bretxa més gran, amb gairebé 4 € de diferència per hora entre dones i homes.

La presència més gran de dones a l'educació superior no es trasllada als salaris: només una de cada quatre persones que reben el salari més alt, vuit vegades el Salari Mínim Interprofessional (SMI), és dona. En canvi, el 70% dels sous que estan per davall del SMI correspon a dones. USO ha assenyalat que aquesta discriminació laboral es reflecteix en les pensions, on la bretxa entre la jubilació mitjana d'un home i d'una dona és de 455 €.

stats