Economia 20/08/2019

El deute públic espanyol creix 14.000 M€ i arriba al seu màxim històric

Catalunya és una de les comunitats que més frenen el seu endeutament

Ara
2 min
Nadia Calviño, ministra d’Economia en funcions, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEl deute del conjunt de les administracions públiques espanyoles va créixer 14.600 milions d’euros al juny i va superar el bilió d’euros. Això, que suposa el 99% del PIB, implica, segons les dades publicades ahir pel Banc d’Espanya, un nou màxim històric a l’Estat. En concret, el deute públic va augmentar un 1,2% al juny respecte al maig i un 3,8% respecte al mateix mes de l’any passat.

La xifra, van assenyalar fonts del ministeri d’Economia a Europa Press, és compatible amb l’objectiu del 95% anticipat per a finals del 2019. El departament que dirigeix, en funcions, Nadia Calviño va explicar dimarts que el saldo mensual té una evolució “volàtil” condicionada per la concentració d’emissions en els primers mesos de l’any i dels venciments al gener, l’abril, el juliol, l’octubre i, per primera vegada aquest any, el novembre.

En el cas de Catalunya, el deute públic del primer trimestre del 2019 va superar els 78.000 milions d’euros, cosa que implica una variació del 0,12% respecte al període anterior. Això suposa una reducció del deute sobre el PIB del 0,1%, fins al 33,9%.

L’últim any el deute públic català va créixer un 1,75% en comparació amb el 3,8% que ha variat el deute públic al conjunt de l’Estat. El Principat es troba entre els territoris on menys creix el deute públic. Només l’Aragó i Galícia (on baixa) se situen millor que Catalunya entre les comunitats de règim general, mentre que baixa el deute a les comunitats forals -País Basc i Navarra- i a les Canàries. Cantàbria, Astúries i Múrcia són les comunitats on més creix.

Les raons darrere l’augment

En general, el deute global de l’Estat és el que explica gairebé tot el creixement del deute públic, ja que va augmentar 14.000 milions al juny. També hi ha contribuït, però, l’endeutament de les comunitats autònomes -s’eleva en gairebé 1.500 milions d’euros- i l’endeutament de les corporacions locals, que van veure créixer el seu deute 294 milions al juny respecte al mes anterior.

A més, el deute de les administracions de la seguretat social també va créixer un 4% el mateix mes -i va superar els 48.600 milions- a causa dels préstecs que s’han concedit per garantir el pagament de les pensions.

stats