Economia 31/03/2022

El descompte del carburant pot fer tancar benzineres de les Illes la setmana que ve

Aquesta bonificació farà avançar 50.000 euros mensuals a les benzineres, quelcom "inassumible", segons el president de l'Associació d'Estacions de Servei de les Balears, Joan Mayans

2 min
Benzinera de la Plaça Progrés, Palma.

PalmaEl descompte al carburant podria ofegar les petites empreses que regenten les benzineres de les Illes. Segons ha explicat el president de l'Associació d'Estacions de Servei de les Balears, Joan Mayans, "haurem d'avançar 50.000 euros cada mes, 150.000 en total, i no ho podrem assumir", fent referència a l'import de la bonificació. Per això, assegura que "la setmana que ve es podrien començar a veure benzineres tancades, perquè no podem assumir els costos".

Mayans conta que el 95% de les empreses que tenen les concessions de les estacions de servei a les Balears són pime i que demanar aquest avançament és "una barbaritat". "És com si a una botiga de roba li demanassis 50.000 euros durant tres mesos per avançat, és un sense sentit", afirma el president de les estacions de servei illenques.

A partir de les 00.00 hores de divendres dia primer d'abril, per decret, les benzineres de tot l'Estat hauran de vendre el litre de benzina vint cèntims per sota del seu valor de mercat. Això, segons Mayans, farà que "venguin perdent doblers". I, així i tot, deixa molt clar que no estan en contra del descompte, "perquè com més barata és la benzina, més consum hi ha", però que els és impossible avançar aquests doblers.

La incertesa del retorn

El decret llei, segons el president balear de l'associació d'estacions de servei, deixa "moltes coses enlaire". Segons diu, les benzineres tindran els primers 15 dies del mes següent per sol·licitar els doblers que hauran avançat. Però si al cap d'un mes l'Estat no ha contestat, "s'entendrà com a desestimada, és a dir, no ens asseguren si cobrarem o no", assegura Mayans.

Per altra banda, l'Estat també dona la possibilitat de sol·licitar un avançament de les vendes del mateix període de l'any passat però, és clar, "té trampa", diu Mayans. Perquè el 2021, en el mateix període de temps, la situació donada per la pandèmia va fer que el consum de benzina fos molt menor al que hi ha ara i s'espera per als pròxims mesos.

Així mateix, vista la situació, des de la federació estatal d'estacions de servei el que demanen és que aquest descompte de 20 cèntims es faci sobre la base impositiva del preu del carburant. Sobre els impostos especials, concretament; d'aquesta manera, detalla Mayans, "si el carburant tornàs a pujar, els 20 cèntims continuarien tenint el mateix valor que ara".

stats