Economia 01/04/2022

Les benzineres de les Balears asseguren que han recuperat el consum en les primeres hores del descompte

Més de 675.000 conductors podran beneficiar-se de la bonificació extraordinària i temporal

ARA Balears
3 min
Una benzinera de Palma

PalmaLes benzineres de les Illes Balears asseguren que, durant les primeres hores del descompte dels 20 cèntims per cada litre de carburant, han recuperat el nivell de consum. Segons ha afirmat a Europa Press el president de l'Associació de Distribuïdors de Productes Petrolífers i vicepresident de la Federació de la Petita i la Mitjana Empresa de Mallorca (Pimem), Rafel Matas, durant el matí d'aquest divendres han registrat un increment en la quantitat de carburant repostada.

La rebaixa ha provocat coes importants en algunes estacions de servei, sobretot les 'low cost'. Així i tot, Matas ha precisat que, en general, el nombre de clients és similar a la de les darreres setmanes, però estan venent molt més combustible que els darrers dies. Pel que fa a la polèmica sobre un possible augment dels preus per part de les benzineres per "aprofitar-se" de l'ajuda de l'Estat, ha defensat que "no creu que les estacions de servei s'aprofitin de la situació".

D'altra banda, per assegurar que s'està complint la nova normativa, un grup de treballadors del Govern ha inspeccionat avui 25 gasolineres arreu de l'Arxipèlag. Segons han informat en un comunicat, fins al moment no han detectat cap incompliment ni increment del preu a causa del descompte per als consumidors. Les inspeccions -han assegurat- continuaran durant els pròxims dies.

La delegació del govern de l'Estat a l'Arxipèlag ha remarcat en un comunicat la importància d'aquesta ajuda i ha explicat que les Balears són una de les comunitats més afectades per l'augment del preu del combustible. En aquest sentit, han assegurat que el consum de benzina el mes de gener va ser un 18% més alt que la mitjana registrada el mateix període de l'any anterior. En conjunt, a l'Arxipèlag es van consumir al voltant de 50.000 tones dels distints combustibles per a automoció.

Més de 675.000 beneficiaris

Cal dir que més de 675.000 conductors de les Illes Balears podran beneficiar-se de la bonificació extraordinària i temporal en el preu de venda dels carburants, segons ha assegurat la Delegació del govern espanyol a les Illes Balears. La mesura està inclosa dins el reial decret llei aprovat dimarts passat pel Consell de Ministres i que permetrà una rebaixa d'almenys 0,20 euros per litre o quilogram de producte. Aquest descompte serà aplicable entre l'1 d'abril i el 30 de juny d'enguany a la benzina, el gasoil A i B, el gasoil per a ús marítim, els gasos liquats per a la propulsió de vehicles, el gas natural comprimit, el gas natural liquat, el bioetanol, el biodièsel i les mescles de benzina amb bioetanol o de gasoil amb biodièsel, així com l'additiu AdBlue.

Inspecció del Govern balear

Així, les benzineres podran sol·licitar a partir d'aquest divendres la bestreta per al descompte aplicable als usuaris i la setmana que ve es començaran a reintegrar els doblers. L'import d'aquesta bestreta no podrà superar els dos milions d'euros ni ser inferior als 1.000 euros. D'altra banda, més de 4.300 empreses de transportistes (inclosos els professionals autònoms) tindran accés a les Balears a les ajudes directes al sector, a les quals es destina un total de 450 milions d'euros.

A més del descompte en els carburants, cal recordar que el pla de xoc del govern espanyol també inclou altres mesures relacionades amb el consum energètic, com la pròrroga de la suspensió de l'Impost sobre el Valor de la Producció d'Energia o el manteniment de l'IVA de la llum en el tipus reduït del 10% i de l'Impost Especial sobre l'Electricitat en el 0,5% per abaratir el cost del rebut de la llum a particulars i empreses.

Quins efectes tindrà el descompte en l'economia de les benzineres?

La vicepresidenta tercera del Govern i ministra de Transició Ecològica i per al Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha reconegut aquest divendres que "és possible" que pugui donar-se "un petit desajustament d'un o dos dies" en el pagament a les estacions de servei de la bonificació del combustible a la qual ha donat llum verda l'Executiu. Davant aquesta situació, Ribera ha demanat "tranquil·litat" a les benzineres i ha remarcat que és un projecte nou i que s'estan ajustant els darrers punts per fer-ho 100% operatiu, però que els pagaments arribaran. Aquesta explicació de la ministra arriba després que aquest dijous les benzineres de les Balears denunciassin que el descompte al carburant podria ofegar les petites empreses que regenten les benzineres.

Segons va explicar a l'ARA Balears el president de l'Associació d'Estacions de Servei de les Balears, Joan Mayans, "haurem d'avançar 50.000 euros cada mes, 150.000 en total, i no ho podrem assumir", fent referència a l'import de la bonificació. Per això, va assegurar que "la setmana que ve es podrien començar a veure benzineres tancades, perquè no podem assumir els costos". Mayans apuntà que el 95% de les empreses que tenen les concessions de les estacions de servei a les Balears són pime i que demanar aquest avançament és "una barbaritat". "És com si a una botiga de roba li demanassis 50.000 euros durant tres mesos per avançat, no té sentit", afirmà el president de les estacions de servei illenques.

stats