Els països del G-20 preveuen que l'economia mundial recuperi el creixement en el segon semestre del 2019

Els ministres d'Economia acorden treballar per una fiscalitat internacional "justa i sostenible"

Els països del G-20 preveuen una recuperació del creixement mundial en el segon semestre del 2019 i han acordat seguir treballant per una fiscalitat internacional "justa, sostenible i moderna". En un comunicat, el ministeri d'Economia ha explicat que la trobada, en què ha participat la ministra en funcions, Nadia Calviño, ha acabat amb un comunicat conjunt en què han constatat que el creixement global "s'està estabilitzant" amb la previsió d'una "recuperació moderada". Al text també es comprometen a "utilitzar tots els instruments de política econòmica a favor d'un creixement sòlid, sostenible, equilibrat i inclusiu", que reconeixen que es pot veure afectat per les tensions comercials i geopolítiques.

En el comunicat final els ministres es mostren disposats a emprendre accions conjuntes per afavorir la cooperació internacional. A més, reiteren que el comerç i la inversió internacional són motors del creixement, la productivitat, la innovació, la creació d'ocupació i el desenvolupament. 

Sobre la política fiscal, han valorat de manera positiva els progressos en el marc de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) per afrontar els reptes fiscals que sorgeixen de la digitalització i han acordat treballar per avançar en el full de ruta sobre erosió de bases imposables i trasllat de beneficis, per "garantir una tributació mínima internacional". Esperen tenir enllestit sobre aquests temes un informe final el 2020. 

Els ministres han apostat també per un creixement i un desenvolupament sostenibles "preservant la sostenibilitat de les finances públiques, augmentant l'eficiència i tenint en compte consideracions ambientals i de gènere". 

Calviño ha apuntat que "resulta prioritari abordar de manera conjunta els reptes especials que planteja la fiscalitat dels nous models de negoci de les plataformes digitals amb la finalitat de garantir la igualtat de condicions de competència en el mercat global, així com una fiscalitat justa i equitativa". La ministra ha mantingut diverses reunions bilaterals i finalitzarà la seva estada al Japó amb un viatge a Tòquio per reunir-se amb inversors. La trobada ha servit per preparar la cimera de caps d'estat i de govern que se celebrarà a Osaka el 28 i 29 de juny.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF