Economia 22/06/2021

Neixen els crèdits ISBA-Aquisgrán, una nova font de finançament per a pime i autònoms

Fins a 200.000 euros cada un per a pime i autònoms com a préstecs fins a deu anys

2 min
Els nous crèdits ISBA-Aquisgrán finançaran a pimes i autònoms sense gairebé interessos

PalmaDins uns dies d'incertesa per les pime i els autònoms a causa de la confusió al voltant dels ajuts pel covid-19, ha arribat una bona notícia per al sector. ISBA i el Govern han presentat aquest dimarts una nova font de finançament sota el nom d'Aquisgrán, una iniciativa pionera a Europa, finançada pel Fons Europeu d'Inversions (FEI) i l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) de l'Estat. Aquest nou producte, segons ha explicat ISBA i la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, han indicat que millorarà l'accés al crèdit a pime i autònoms i serà una nova via a part dels bancs tradicionals.

Segons ha explicat el director general d'Aquisgrán, Eusebio Martín, "les pime d'aquest país tenen un accés molt més complicat al finançament que la mitjana europea", i aquesta nova línia hauria d'intentar invertir aquesta complexitat. A més, ha volgut indicar que no s'han de veure com quelcom que competeix amb la banca tradicional. Aquests tipus de crèdits tindran un tipus d'interès gairebé nul. El cas és que serà d'un 1,6%, però el Govern en bonificarà l'1,5% durant els cinc primers anys que duri el préstec, donant unes condicions molt favorables. En el llançament estatal del projecte, el fons Aquisgrán finançarà préstecs mitjançant l'emissió de bons amb una previsió de fins a 150 milions, dels quals 90 ja han arribat per les Societats de Garantia Recíproca (SGR) de tot l'Estat. D'aquests, ISBA n'ha sol·licitat 10 per les empreses de les Illes.

Per la consellera Sánchez avui és un dia "històric", després de consumar un projecte que ja s'havia intentat fer realitat més d'una vegada. "La insistència ha donat el seu fruit", exclamava Sánchez, a més de refermar que les línies de finançament ISBA han tingut un paper importantíssim en moments de pandèmia. És una col·laboració publicoprivada que la consellera ha celebrat perquè, segons ha dit, és d'una qualitat excel·lent. A part, també ha recordat que la línia de finançament del Govern i ISBA pel 2021 s'ha augmentat fins a 100 milions d'euros. De fet, segons Sánchez, les SGR de les Balears l'any passat varen liderar l'increment de finançament destinat a les pime i autònoms amb un 220% respecte de 2019. Avui dia, les línies de l'Executiu balear i ISBA ja han aprovat 47,8 milions d'euros en finançament enguany.

stats