Economia 14/04/2020

El consum d'aliments a les Balears s'ha arribat a incrementar fins a un 37% durant la quarantena

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha constatat un augment generalitzat en el conjunt de l'Estat respecte del mateix període de l'any passat

Ara Balears
2 min
Paisatge i aliments de proximitat

PalmaEl consum d'aliments s'ha disparat fins a un 37% a les Balears entre el 23 i el 29 de març respecte del mateix període de l'any 2019, segons l'anàlisi de consum que el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha fet pública aquest dimarts. Tot i que aquest és el percentatge més elevat que s'ha registrat durant les darreres setmanes a les Illes, d'ençà que va començar el confinament cada setmana s'ha incrementat el consum respecte del 2019.

Així, de dia 9 al 15 de març (la setmana en què es va decretar l'estat d'alarma a causa de la pandèmia del coronavirus) hi va haver un increment del 31% respecte de la mateixa setmana de l'any passat. Entre els dies 16 i 22 de març, l'increment va ser d'un 9% i la setmana del 30 de març al 5 d'abril, l'augment ha estat d'un 17%.

Aquesta pujada no només s'ha registrat a les Balears, sinó que és un augment generalitzat. L'anàlisi de consum constata que, en el conjunt de l'Estat, en la setmana 14 d'enguany, del 30 de març al 5 d'abril, la compra d'aliments s'ha incrementat un 22,2% en quantitat respecte de la mateixa setmana de l'any anterior i un 7,1% en relació amb la setmana anterior.

Per zones geogràfiques, Extremadura és la comunitat autònoma que registra un major creixement en el consum en la setmana 14, del 30 de març al 5 d'abril, amb un increment del 50,6%, seguida de Canàries, amb un 48%; Aragó, amb un 42,2%, i Múrcia, amb un 40,4%. Castella i Lleó és la comunitat amb els increments més moderats.

Els aliments que més es consumeixen

Durant la setmana del 30 de març al 5 d'abril el consum de carn s'ha incrementat un 22,9% en comparació amb la mateixa setmana de l'any 2019 amb creixements generalitzats en tots els tipus, excepte en la carn d'oví. Les compres en el conjunt de la pesca es mantenen estables respecte de la mateixa setmana de 2019, amb un augment del 0,7%. Tot i això, hi ha hagut un increment del 37,9% en l'adquisició de peix congelat.

El consum de fruita en aquesta setmana també s'ha intensificat un 23,1% en comparació amb la mateixa setmana del 2019. Aquesta tendència ja es va detectar la setmana anterior, després de les primeres setmanes de confinament en les quals va tenir menys increment. També es compren més hortalisses i patates.

Uns dels productes que més s'estan comprant aquests dies són els que normalment es prenen als bars i restaurants. Així, la venda de les begudes alcohòliques, les cerveses, les patates fregides, els snaks, la xocolata i els fruits secs s'han incrementat fins a un 50% respecte del mateix període de l'any passat.

stats