PANDÈMIA
Societat 10/04/2020

El confinament dispara la venda d’alcohol als supermercats de les Balears

L’increment de la compra de cervesa arriba al 60% i la de begudes d’alta graduació frega el 40%, segons les dades de grans superfícies

Maria Llull
4 min
El confinament dispara  La venda d’alcohol als supermercats de les Balears

PalmaEls dies en què els carros dels supermercats s’omplien de paquets de paper de vàter ja queden lluny. Una vegada superada la por del desabastiment higiènic, l’alcohol, i sobretot la cervesa, han guanyat protagonisme en la compra dels ciutadans de les Balears. Les dades que aporten dues grans superfícies de les Illes deixen clar que el tancament dels bars ha desplaçat a les cases el consum d’alcohol i que beure, per a alguns, no és un hàbit tan social com podia semblar. Segons la primera de les cadenes consultades, que té nombrosos establiments a Palma, la venda de cervesa s’ha incrementat un 60% els darrers 15 dies, la de begudes d’alta graduació ha augmentat un 38%, i la de vi ho ha fet un 25%. Fonts d’aquesta gran superfície assenyalen que es tracta d’un increment molt important, sobretot si es compara amb el creixement acumulat des de principi d’any fins al confinament: un 6% la cervesa i un 2% les begudes d’alta graduació, mentre que el vi es mantenia igual. L’altra cadena, més arrelada a la Part Forana, indica que la venda de cervesa ha augmentat un 20%; la de vins, un 11%, i la de licors i begudes d’alta graduació, un 5%.

A escala estatal, l’empresa Gelt va fer un estudi en què es reflectia l’augment de la venda de begudes durant la segona setmana de confinament, en comparació amb la primera. La compra de cervesa s’havia disparat un 77,6%, seguida del vi, amb un 62,7%, i altres begudes, amb un 36,5%. També va augmentar la venda de productes que acompanyen l’aperitiu: les olives es varen vendre un 93,2% més i les patates fregides de bossa, un 87% més.

Algunes empreses de beguda, per la seva banda, han reaccionat al canvi de situació i dels hàbits de consum. Damm Distribució Integral, per exemple, ha obert un canal de venda telefònica per a comandes a domicili. A banda de cerveses també distribueix la llet Agama i el Laccao.

Una situació nova

El vocal de Psicologia de les Addiccions del Col·legi Oficial de Psicologia de les Balears (COPIB), Chema Piñero, destaca que una situació inesperada i nova com el confinament “augmenta els nivells d’ansietat i incertesa”. “La majoria de la gent ho sap dur, però sempre hi ha un grup de persones que no sap gestionar els nivells d’ansietat tan bé. L’alcohol i altres drogues poden servir per gestionar el nerviosisme i el malestar”, explica. “Amb un parell de cerveses o un whisky els nivells d’ansietat baixen, i és possible que hi hagi gent que els faci servir per a això”, afegeix Piñero, qui subratlla que l’alcohol és una droga legal, “a l’abast de tothom”. El que sí que seria complicat és que persones que no han tingut problemes d’addicció a l’alcohol abans del confinament ara en desenvolupassin. “La tolerància, és a dir, el fet que se n’hagi de consumir més quantitat cada vegada per tenir els mateixos efectes, requereix més temps en el cas de l’alcohol que en altres drogues”, comenta. Però aquest psicòleg recomana que “si hi ha gent que abans no bevia és millor que no ho faci ara”.

Un altre aspecte a tenir en compte és que molts consumidors d’alcohol ho feien en companyia, socialment, i que ara són a casa, sense quedar amb ningú. “És molt diferent anar a prendre una canya al sol i amb companyia que fer-ho a casa per fer baixar l’ansietat”, apunta el psicòleg. “Si abans prenies un tassó de vi quan preparaves el sopar, ara ho pots fer. No és qüestió de prohibir, però tampoc que el fet de beure sigui per afrontar el problema d’estrès que genera el confinament”. El consum d’alcohol a casa durant aquests dies “depèn de cada persona i no té per què ser problemàtic”, encara que Piñero recorda que el fet que sigui una droga legal no vol dir que sigui innòcua. “Pot tenir conseqüències físiques i mèdiques”, recorda.

La situació és diferent en el cas de les persones que ja patien una addicció abans del confinament. “Potser ara hi ha problemes per adquirir altres drogues, però amb l’alcohol no passa”, comenta Piñero. “És bastant improbable que les persones que tenien un problema d’abús de l’alcohol ara deixin de beure. Com més disponible estigui la droga, més consum n’hi haurà”.

El director de Comunicació de Projecte Home, Antoni Parets, considera que és molt complicat calcular a hores d’ara l’increment de consum d’alcohol en termes absoluts. “Els bars estan tancats i s’ha produït un desplaçament del consum cap a les cases”, apunta. “A més, és complicat fer valoracions estadístiques en 15 dies, i tampoc sabem si la gent està emmagatzemant per a molts dies”, afegeix. Així i tot, Projecte Home “preveu molts escenaris”, inclòs el d’una remuntada de les persones que podrien necessitar ajuda per abandonar el consum de l’alcohol. “Estam a l’expectativa, però preparats”, diu Parets, qui recorda que aquesta entitat no ha fet cap retallada de personal i continua amb totes les teràpies en marxa, tant les ambulatòries com les residencials.

stats