Economia 08/07/2021

La construcció d'habitatges a Mallorca s'incrementa un 47%

Segons les dades presentades pel Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca (COAAT) han pujat un 69,7 més les plurifamiliars

2 min
Des del 2008 que no s'arribava a xifres tan elevades en validacions de projectes de construcció d'habitatges

PalmaMallorca ha experimentat una pujada molt significativa de les validacions de projectes per construir habitatges. L'augment ha suposat un 47% més que el 2020, concretament 519 projectes més en comparació al que portam d'any. De les 1.110 de l'any passat als 1.629 habitatges d'enguany. Dins aquestes dades, en destaquen els habitatges plurifamiliars, que han assolit el 69,7%. Per altra banda, les unifamiliars han pujat un 18,7%. El president del Col·legi d'Aparelladors, Luís Alfonso de León Piñeiro, ha valorat les xifres com a positives i ha dit que "confirmen una tendència de recuperació de les validacions de projectes després de la situació causada per la pandèmia".

Les dades més elevades des de 2008

Després que l'any passat es produís una reducció del 15,4% en les validacions de projectes, les xifres arribat l'equador del 2021 són "molt positives", segons De León, ja que les dades d'aquest primer semestre són les més elevades des del 2008. Per aquest motiu, el president del col·legi ha catalogat d'"imprescindible" seguir mantenint les mesures d'estímul i reactivació econòmica. Les dades per municipis desvelen que Palma ha registrat 889 projectes plurifamiliars, en segon lloc Marratxí, amb 28 i, en tercer lloc, Andratx, amb 26. Amb relació a les unifamiliars, Palma segueix sent la líder amb 86 projectes, Calvià amb 76 i Llucmajor amb 47.

Sobrepreu i falta d'estoc

Malgrat l'optimisme que demostra el sector per les bones xifres, Alfonso de León ha advertit que s'estan enfrontant a problemes d'estoc i de sobrepreu en segons quines matèries primeres. A causa de la paralització de producció que va patir la indústria el merca es queda obsolet d'existències i això, segons De León, encareix uns preus que varien cada setmana. Així i tot, el secretari tècnic del Col·legi, Mateo Moyá, ha dit que esperen que el mercat es normalitzi "d'aquí a un any o any i mig".

Les obres de reforma també estan en auge

El Col·legi d'Aparelladors també ha constatat que també s'han recuperat els projectes de reforma d'habitatges. En aquesta primera meitat de 2021 s'han registrat 1.141 intervencions, una tendència que segueix escalant des de 2014, només interrompuda pel 2020. Finalment, s'ha volgut comentar que amb relació a la reforma d'hotels no hi ha hagut gaire moviment de la tendència, ja que segueix disminuint, igual que els darrers anys. Així, aquest 2021 s'han reformat sis hotels menys que 2020.

stats