Economia 14/10/2021

El Consell de Mallorca confia signar el conveni de carreteres tot i no estar inclòs en els pressupostos estatals

El conseller insular de Mobilitat ha assegurat que "ningú ens ha dit que no es pugui continuar negociant"

2 min
La via de cintura ja ha estrenat la nova senyalística.

PalmaEls pressupostos estatals del 2022 no inclouen un sol euro dels convenis de carreteres amb les Balears, però el conseller insular de Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca, Iván Sevillano, confia que es pugui signar abans d'acabar l'any. "Nosaltres ho continuarem demanant al Ministeri; no renunciam al conveni", ha assegurat en declaracions a la premsa, i ha afegit que des del govern espanyol "ningú ens ha dit que no es pugui continuar negociant". Aquestes afirmacions han generat "dubtes" i "incertesa" entre els partits de l'oposició, com ara el PP i El Pi, que no creuen que aconsegueixi signar-lo.

El conseller, però, ha reiterat al llarg d'enguany que ho han negociat amb l'Estat, i que ja hi ha un esborrany del nou conveni, que hauria d'incloure 237 milions d'euros per als pròxims deu anys. Fins ara, aquests pactes duraven quatre anys i es podien prorrogar, però Sevillano ha apuntat que la política de mobilitat a seguir s'ha de centrar en la millora de la xarxa secundària de carreteres, la creació de carrils bici i la construcció de noves rondes on faci falta. No es preveu construir grans infraestructures, i per això la partida es pot perllongar més anys, perquè els projectes no seran tan costosos.

Sevillano ha recordat que l'Estat ha de pagar al Consell, tant sí com no, la liquidació de 8,6 milions de l'anterior conveni en concepte d'obres fetes durant els darrers quatre anys. Aquesta quantitat, però, és insuficient per pagar totes les actuacions que s'han fet durant aquest període, i per això cal sumar-hi 15 milions més. Ambues partides formarien part dels 237 milons que s'estan negociant.

El portaveu del PP a la institució insular, Llorenç Galmés, ha donat per fet que no s'aconseguirà signar el conveni, perquè després de veure que els pressupostos estatals no inclouen la partida corresponent "veim que Madrid no en té cap intenció". "Ens genera dubtes, incertesa i intranquil·litat total", ha comentat. El popular ha advertit que sense el conveni no es podran fer alguns dels projectes previstos en el nou Pla General que l'equip de govern de l'Ajuntament de Palma vol aprovar inicialment aquest mes, com ara el soterrament d'un tram de la via de cintura. Galmés també ha dit que des que es va aprovar el factor d'insularitat del REB, hi ha hagut "trilerisme' polític per eliminar altres inversions", referint-se al conveni de carreteres.

En la mateixa línia, la portaveu d'El Pi al Consell, Xisca Mora, també ha donat per fet que no es podrà signar el conveni, i ha lamentat que les Balears "no importin" al govern espanyol. "És trist, perquè en sortim perjudicats", ha comentat. A més, ha considerat que Unides Podem –el partit al qual pertany Ivan Sevillano– ha deixat "tirat a la cuneta" el conseller insular de Mobilitat. "Tenien una oportunitat d'or", ha assenyalat, i ha criticat que "tindrem el factor d'insularitat, però com a contrapartida ens anul·len els convenis".

stats