Economia 24/02/2023

La connectivitat i els llocs de feina, les preocupacions del Govern davant la compra d'Air Europa

L'Executiu també demana mantenir la seu de l'aerolínia a Mallorca i es reunirà pròximament amb els dirigents de les dues companyies per conèixer el procés amb més detall

2 min
Un avió d'Air Europa / AIR EUROPA

PalmaDavant la compra per part d'International Airlines Group (IAG) –propietària d'Iberia– del 80% del capital social que restava per adquirir d'Air Europa, amb seu a Mallorca, el portaveu del Govern, Iago Negueruela, ha explicat aquest divendres que les prioritats de l'Executiu, que plantejarà a les dues companyies, és la garantia de mantenir els llocs de feina i d'assegurar la connectivitat de les Illes amb la Península.

Negueruela va conversar aquest dijous amb el CEO d'Air Europa, Jesús Nuño, i s'han instat a reunir-se pròximament per conèixer amb més detall l'operació i les conseqüències que pot suposar. A més, aquest mateix divendres el Govern sol·licitarà fer el mateix amb els dirigents d'IAG "per saber com afectarà la connectivitat i la part laboral".

El fet que les dues aerolínies coincideixin en moltes de les rutes aèries entre les Balears i la Península preocupa el Govern. Així i tot, el portaveu de l'Executiu ha recordat que, mentre els organismes de competència no validin completament l'operació, les dues companyies treballaran de manera independent. "És un procés llarg, per la qual cosa es mantindrà la separació, ho valoram de manera positiva", ha apuntat. Per corregir un possible increment dels preus, una de les opcions que es posen sobre la taula és que una part de les línies aèries es donin a una altra companyia. "S'haurà de determinar que no hi hagi una posició de domini total per part d'una aerolínia", ha subratllat.

Cal recordar que IAG i l'aerolínia de la família Hidalgo han acordat l'adquisició total per 500 milions, després que el 16 d'agost passat es fes efectiva la conversió d'un préstec no garantit de 100 milions d'euros a set anys a Globalia, en una participació del 20% en el capital d'Air Europa. IAG ha detallat que els primers 200 milions d'euros es pagaran quan es rebi l'aprovació de les autoritats de Competència, 100 milions d'euros en accions ordinàries d'IAG i 100 milions d'euros en efectiu. El segon i tercer any després de la data d'aprovació de l'operació s'abonaran 100 milions d'euros cadascun d'ells. L'acord està subjecte a aprovacions reguladores i d'un altre tipus, la qual cosa podria requerir al voltant de 18 mesos.

stats