Economia 30/06/2019

Gairebé 16 anys de sou íntegre per poder pagar una casa a les Balears

Les Illes també registren un dels índexs més baixos d'accessibilitat

Ara Balears
1 min
La compravenda de pisos es dispara un 20% però les operacions de nou habitatge estan a mínims.

PalmaLes Balears lidera a l'Estat, amb un total de 15,8 anys, l'índex d'esforç immobiliari, que és el nombre d'anys de sou íntegre que un ciutadà necessita destinar per a la compra d'un habitatge. La llista l'encapçalen les Balears i les segueixen Catalunya, amb 8,3 anys, i Madrid, amb 7,9 anys, mentre que la mitjana espanyola es troba en 7,3 anys, segons un informe elaborat per la consultoria immobiliària Societat de Taxació publicat aquest diumenge.

En l'altre costat de la balança es troben la Rioja, on de mitjana s'empren 4,8 anys de sou íntegre per adquirir un habitatge, seguit per Múrcia (4,9 anys) i Aragó (5,1). Quant a l'índex d'accessibilitat a l'habitatge, dada que estima la relació entre el poder adquisitiu real d'un ciutadà i el teòric necessari per efectuar la compra, els índexs més baixos els registra Balears amb 48 punts, Catalunya amb 90 i Madrid amb 93, la qual cosa significa que en aquestes comunitats el salari dels ciutadans és "insuficient" per adquirir un habitatge.

Les ciutats que més creixen en rendibilitat de lloguer en el segon trimestre de l'any respecte del mateix trimestre de l'any anterior són Granada, amb una alça del 13,8%; Toledo, amb un 8,4%, i Sevilla, amb un 6,5%. D'altra banda, les caigudes de la rendibilitat per lloguer es registren als llocs que més car tenen el metre quadrat: les Balears, Madrid i Barcelona.

Respecte de les dades del primer semestre de l'any, el preu de l'habitatge nou a les capitals de província ha moderat el seu creixement fins al 5,1% respecte del mateix període de l'any anterior i s'ha situat en una mitjana de 2.400 euros el metre quadrat.

stats