Economia 29/10/2020

Company qualifica de "greuge" a les Balears els pressupostos de l'Estat

Ciutadans critica que s'intenti compensar la manca d'inversió amb fons europeus que tenen una altra finalitat

Ara Balears
2 min
El president del PP balear, Biel Company

PalmaEl president del PP balear, Biel Company, ha valorat aquest dijous els pressupostos Ggenerals de l'Estat i els ha qualificat de "greuge" a les Balears. Company ha lamentat que, malgrat que les Illes són "la comunitat més castigada econòmicament", estan "a la coa en inversions directes de l'Estat" mentre "la presidenta Armengol continua callant i acotant el cap".

Company ha fet referència als 175 euros que les Balears rebran per habitant d'inversió davant els 258 de la mitjana estatal. "Les Balears són les terceres per la coa, només per davant de les Canàries i Navarra, que són comunitats amb sistemes fiscals específics. Un ciutadà de Catalunya rebrà 85 euros que un de les Balears i un de Cantàbria, 226 més, per posar dos exemples", ha comentat. El líder popular ha apuntat que "si no fos per les inversions de dos organismes autònoms com Enaire i Ports –188 milions d'euros entre tots dos–, el resultat seria encara pitjor perquè les inversions directes de tots els ministeris són de només 13 milions d'euros".

A més, Company ha assenyalat que el projecte de pressupostos generals no compleix el REB. "Armengol ens va vendre una cosa històrica, que arribaríem a la mitjana de finançament per habitant, i no és així. Denunciarà l'incompliment del REB que fa Madrid?", ha demanat.

D'altra banda, el president del PP ha denunciat que "ni tan sols amb el conveni de 20 milions d'euros en matèria turística, que ve dels fons europeus, i uns altres 10 milions d'euros en transport, es compliria el REB, ja que hi hauria una diferència de 64 milions d'euros per arribar a la mitjana". Company també ha considerat que cal posar "en quarantena" el compliment d'aquests convenis. "Algú sap què ha passat amb el conveni que Armengol ens va vendre abans de les eleccions autonòmiques passades en matèria d'inversions hidràuliques per un import de 360 milions d'euros?, ha demanat, a més de lamentar que "continuïn les mentides de la presidenta del Govern".

Segons Company, "Armengol no té cap pes polític davant el govern espanyol i les Balears no estan entre les prioritats de Sánchez". El líder popular ha considerat que "Europa ens tracta millor que Sánchez i Armengol ho accepta" quan ha fet referència al primer repartiment de fons procedents d'Europa, en què els 115 euros per habitant que rebran les Balears estan per damunt dels 90 de mitjana estatal.

Ciutadans considera un "frau" les inversions

Per part de Ciutadans, el diputat Juan Manuel Gómez ha qualificat de "frau" del govern espanyol que les Balears siguin les darreres per la coa en inversions i ha considerat que "Armengol haurà de traslladar un altre discurs" en referència a la sintonia entre el govern progressista a Madrid i el Pacte de Progrés a les Balears.

"No es poden anunciar mesures compensatòries amb altres ingressos que venen dels fons europeus, perquè tenen altres finalitats", ha dit Gómez. "La nostra comunitat autònoma continua arrossegant un dèficit de finançament, quan és una comunitat solidària amb la resta que també necessita la solidaritat del govern espanyol", ha afegit.

stats