Economia 30/12/2018

L'any comença amb una davallada del preu del gas, millors pensions i salari mínim, però amb pujades per als autònoms

Les tarifes del gas natural estrenen el 2019 amb un canvi de metodologia per calcular-les i baixaran de mitjana un 4,6% el primer trimestre de l'any

Ara Balears
2 min
2019 comença amb caigudes de preus en gas, millors pensions i SMI però amb pujades pels autònoms

PalmaL'exercici 2019 arrenca dimarts vinent amb descensos en la tarifa del gas, els peatges d'algunes autopistes de l'estat espanyol i amb la pujada de les pensions, el salari mínim i el sou dels empleats públics.

Segons recull l'agència Efe, les tarifes d'últim recurs (TUR) del gas natural, que estrenen l'any amb un canvi de metodologia per calcular-les, baixaran de mitjana un 4,6% el primer trimestre de l'any. Els usuaris que usen el gas per a cuina i aigua calenta tindran un descens del 3,8% respecte de les tarifes fixades a l'octubre per al darrer trimestre de 2018, mentre que per als que també l'empren per a calefacció serà d'un 4,8%.

La part regulada del rebut del gas, els denominats peatges, que fixa el govern central, també es mantindran congelats el 2019 per cinquè any consecutiu, igual que els de la factura de la llum, que representen entorn del 60% i que no sofriran variació per sisè any.

A més, durant una part del nou any no es pagarà l'impost a la generació elèctrica del 7%, que el govern espanyol va decidir suspendre durant sis mesos a primers d'octubre.

A l'espera del que ocorri el 2019, els preus de la benzina i el gasoil inicien l'any acumulant set setmanes de descensos, després dels màxims que va registrar el petroli a l'octubre, mentre que la bombona de butà arrenca l'any sense variacions i continuarà costant 15,33 euros, després de pujar un 4,93% al novembre, fins que el seu preu es revisi al gener.

Per altra banda, enviar cartes per correu serà una mica més car l'any vinent, perquè el franqueig de la carta d'àmbit estatal ordinària amb un pes de fins a 20 grams, el producte més utilitzat, costarà 5 cèntims d'euro més a partir de l'1 de gener i passarà a tenir una tarifa de 0,60 euros.

Les cartes i targetes postals internacionals es franquejaran a 1,40 euros, cinc cèntims més que el 2018, quan la destinació sigui Europa, i a 1,50 euros (1,45 euros el 2018) per a la resta de països.

També amb l'entrada de l'any nou gairebé 1.800 municipis actualitzaran el valor cadastral dels seus béns immobles i aplicaran una baixada mitjana conjunta de l'1,92%, encara que els canvis oscil·laran entre caigudes del 2% i pujades del 5%.

L'any 2019 arriba amb bones notícies per a pensionistes, treballadors que cobren el salari mínim interprofessional (SMI) i empleats públics.

Les pensions pujaran, en general, un 1,6%, si bé les mínimes i no contributives ho faran un 3%, tot i que els treballadors que cobren el SMI, que pujarà un 22,3%, fins a 900 euros mensuals en 14 pagues, en seran els més beneficiats.

Per als empleats públics, els salaris pujaran un 2,25% i podran tenir una alça variable addicional del 0,25% en la segona meitat de l'any, segons el creixement del PIB que s'aconsegueixi el 2018.

Als autònoms els apugen les quotes a la Seguretat Social, 5,36 euros la mínima mensual, fins a 283,3 euros, i 6,89 euros per als societaris, encara que milloren les seves prestacions per cessament d'activitat, accidents de treball i malaltia professional.

stats