Economia
Economia 09/09/2022

El Cercle d'Economia de Mallorca puntualitza que "desacceleració no vol dir recessió"

El seu president, Pep Vicens, ha concretat les conclusions de l'Índex Econòmic publicat aquesta setmana

ARA Balears
2 min
President del Cercle Econòmic de Mallorca, Pep Vicens

PalmaEl president del Cercle d'Economia de Mallorca, Pep Vicens, ha puntualitzat aquest divendres que "desacceleració no vol dir recessió", després que aquesta setmana la institució informàs que les Balears, a partir del mes de juliol, havien entrat en fase de desacceleració econòmica. Així ha respost Vicens la pregunta d'un periodista, després d'una audiència amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, que ha rebut la nova junta directiva del Cercle a la capella del Consolat de Mar.

De moment, no hi ha "cap símptoma" que faci pensar en una recessió, ha explicat. El president del Cercle també ha recordat que les Balears varen ser la comunitat amb més impacte sobre el PIB per la pandèmia i de les que més s'han recuperat.

Així i tot, sí que ha identificat "raons de cicle econòmic" darrere la desacceleració. Vicens ha precisat que diferents factors com la guerra d'Ucraïna, la inflació i l'augment dels preus de les matèries primeres, així com el repte climàtic, "plantegen molta incertesa i dubtes, fet que obliga tothom a treballar plegats, administració i societat civil". En aquest sentit, ha fet una crida a aprofitar la inversió que prové dels fons europeus i ha remarcat que cal fer un diagnòstic encertat de la situació actual.

Els indicadors es frenen

L'Índex Econòmic del Cercle, que han publicat aquesta setmana, preveu que el període de desacceleració s'intensificarà a finals d'any i s'allargarà previsiblement durant el 2023. Només un 48% dels indicadors s'han accelerat, és a dir, la meitat dels indicadors analitzats han perdut impuls.

"Es deixa enrere la fase expansiva, iniciada la primavera del 2021, i, previsiblement, els pròxims mesos, la tendència serà que el creixement econòmic vagi perdent intensitat", apunta l'informe. En detall, el mes de juliol es va produir un "augment notable", amb un 84% dels indicadors disponibles creixent, encara que aquest va ser "lleugerament inferior" al del mes anterior, que havia incrementat un 85%.

stats