Energia

Els carburants han pujat més que el petroli des de l'inici de la guerra a Ucraïna

El nou rècord del preu de la gasolina neutralitza tres quartes parts de la bonificació del govern

2 min
Un usuari posant gasolina en una benzinera de Barcelona.

BarcelonaEl preu de la gasolina va marcar l'última setmana un nou rècord, 1,968 euros el litre, segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea. Un preu, però, que no és el que paguen els consumidors, ja que dins del pla de xoc per la guerra hi ha una bonificació de 20 cèntims per litre, dels quals 15 cèntims els aporta el govern espanyol i 5 cèntims les petrolieres.

L'executiu de Pedro Sánchez ja ha anunciat que allargarà la mesura fins al setembre. No obstant, tres quartes parts d'aquesta bonificació ja estan neutralitzades per l'augment constant del preu d'aquest combustible. De fet, amb la bonificació el preu del litre de benzina –el que paga realment el consumidor– se situa en 1,768 euros el litre, tot just cinc cèntims més barat que l'última setmana de març, just abans que es comencés a aplicar aquesta bonificació. És a dir, un 75% de la bonificació ja l'ha absorbit la pujada del preu del combustible des que va entrar en vigor.

Evolució dels combustibles des de l'inici de la guerra
Variació respecte a la dada del 28 de febrer del 2022 = 100

La gasolina suma ja sis setmanes seguides d'escalada de preu. L'última setmana es va encarir un 1,44% en comparació amb la setmana anterior. En canvi, el preu del gasoil es va situar la darrera setmana en 1,852 euros el litre. Per tercera setmana seguida aquest combustible ha baixat (un 0,8% en comparació amb la setmana anterior) i consolida la tendència a mantenir un preu inferior al de la gasolina, després que des de finals del mes de març fins a començament del mes de maig el dièsel, per primer cop en la història, tingués un preu superior al de la gasolina de 95 octans.

Aquest sorpasso que va fer el dièsel a la gasolina s'explicava per la guerra d'Ucraïna, ja que alguns països europeus no només tenien molta dependència del cru rus, sinó també d'alguns productes refinats, especialment el gasoil, cosa que va provocar unes setmanes d'escassetat fins a trobar nous proveïdors de dièsel.

Efecte coet-efecte ploma

Des de l'inici d'aquest any 2022 la gasolina s'ha encarit a Espanya un 33%, i el gasoil un 37,5%. Uns augments inferiors a l'augment de la primera matèria per obtenir-los, el petroli, que ha pujat un 64,6%. Però el fort augment del preu del petroli ja va començar abans de l'inici de la guerra a Ucraïna, mentre que en el cas dels carburants, que ja tenien una tendència de preus a l'alça, l'encariment es va disparar a partir de l'esclat del conflicte armat. Així, des de l'inici de la guerra el barril de petroli Brent, de referència a Europa, ha pujat un 21,7%, mentre que la gasolina s'ha encarit un 22,3% i el gasoil un 23,7%.

Els augments, com es pot veure al gràfic, corroboren el famós efecte coet-efecte ploma, segons el qual quan el petroli puja de preu, l'increment es trasllada de forma quasi immediata als carburants, mentre que quan el preu del petroli baixa, el descens tarda molt més a traslladar-se al preu de la gasolina i el dièsel.

stats