Energia
Economia 20/10/2022

Els carburants continuen amb la nova escalada de preus

El dièsel, sense la bonificació de 20 cèntims, torna a fregar els 2 euros el litre

2 min
Un conductor omplint el dipòsit del cotxe amb gasoil en una gasolinera.

BarcelonaEl preu dels carburants a Espanya ha tornat a pujar en els últims set dies i ja acumula dues setmanes d'encariment després de la treva de les últimes setmanes d'estiu i les primeres de la tardor, quan es van encadenar cinc setmanes de descensos, segons els preus de mitjana publicats en el Butlletí Petrolier de la Unió Europea, que cada setmana recull el preu en més d'11.000 benzineres de tot l'Estat.

El preu mitjà del litre de gasolina ha augmentat aquesta setmana un 2,63%, fins a situar-se en els 1,756 euros, el nivell més alt des de principis de setembre. En el cas del dièsel, el repunt aquesta setmana ha estat del 5% respecte a l'anterior, fins a 1,949 euros el litre, el preu màxim des de mitjans de juliol. Tot i l'encariment, els dos carburants es mantenen lluny dels màxims del juliol, quan la gasolina va arribar als 2,141 euros i el gasoil als 2,1 euros.

Aquest import mitjà dels dos carburants inclou els impostos, però no reflecteix la bonificació que va entrar en vigor l'1 d'abril d'almenys 20 cèntims per litre –ja que hi ha operadors que fan rebaixes superiors–. Comptant amb aquesta subvenció, el preu del litre de gasolina seria d'1,556 euros, mentre que el del gasoil se situaria en els 1,749 euros, en tots dos casos clarament inferior als que marcava a finals de març, abans de l'entrada en vigor de l'ajuda.

De fet, la gasolina (sense la bonificació) es manté per sota dels nivells d'abans de l'entrada en vigor de l'ajuda de 20 cèntims per litre que va aprovar l'executiu espanyol, encara que en el cas del gasoil ja se supera aquest nivell.

Aquesta setmana la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, va obrir la porta perquè la bonificació al combustible, vigent fins al 31 de desembre d'aquest any per a tota la població, s'acoti per a determinats sectors i col·lectius afectats en cas que es decideixi prorrogar-la durant més temps.

Encariment del petroli

Pel que fa a la mateixa setmana de fa un any, recollint la subvenció, el preu del litre de benzina és gairebé un 5% més car que fa un any, mentre que en el cas del gasoil el preu és gairebé un 29% superior. Aquestes xifres es registren en un entorn de preus elevats del cru en el context actual, marcat per la guerra a Ucraïna i els límits a la producció decidits per l'OPEP+ (OPEP i Rússia). Així, aquest dijous el barril de Brent, de referència a Europa, cotitzava per sobre dels 93 dòlars, mentre que el Texas americà s'intercanviava al voltant dels 86 dòlars.

stats