Energia
Economia 29/09/2022

Els carburants baixen a preus previs a l'ajuda de 20 cèntims el litre

El cost mitjà dels combustibles s'ha abaratit un 2,4% durant l'última setmana

2 min
Una moto omplint el dipòsit en una gasolinera de Barcelona.

BarcelonaEl preu mitjà dels carburants ha continuat a la baixa l'última setmana, amb un abaratiment del 2,4%, i ja se situa per sota dels nivells de finals del mes de març, quan es va adoptar la bonificació de 20 cèntims per litre per fer front a l'impacte de la guerra a Ucraïna. En concret, el preu mitjà del litre de gasolina ha caigut per quarta setmana consecutiva un 1,63%, i ha retrocedit fins a 1,680 euros, el nivell més baix des de mitjans d'abril, segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea. En el cas del dièsel, ha registrat un descens del 2,41% i ha caigut per tercera setmana seguida fins a situar-se en 1,822 euros, el nivell mínim des de la penúltima setmana d'agost.

Els dos carburants s'allunyen més dels màxims de l'estiu: al juliol la gasolina va assolir 2,141 euros i el gasoil 2,1 euros. Ara se situen per sota dels nivells previs a l'entrada en vigor de la bonificació –1,818 euros el litre en el cas de la gasolina i 1,837 euros per al gasoil–. Tot i això, el preu mitjà del litre de dièsel a Espanya es manté per setena setmana consecutiva per sobre del de la gasolina, amb una diferència d'una mica més de 14 cèntims.

Aquest import mitjà dels dos carburants inclou els impostos, però no reflecteix el descompte que va entrar en vigor l'1 d'abril d'almenys 20 cèntims per litre, perquè hi ha rebaixes superiors, depenent de la petroliera i de les promocions als clients fidelitzats. Comptant amb aquesta subvenció, el preu del litre de gasolina és d'1,480 euros, mentre que el del gasoil se situa en 1,622 euros, en els dos casos clarament inferiors als que marcaven a finals de març, abans de l'entrada en vigor de la bonificació.

Encariment anual

D'aquesta manera, pel que fa a la mateixa setmana de fa un any, el preu mitjà del litre de gasolina és un 14,5% més car, mentre que en el cas del gasoil s'ha encarit gairebé un 41,2%, tot i que sense tenir en compte la bonificació vigent actualment. Recollint la subvenció, el preu del litre de benzina és un 3% més car que fa un any, mentre que en el cas del gasoil el preu és un 25,7% superior. Aquestes xifres es registren en un entorn de preus elevats del petroli en el context actual, marcat per la guerra a Ucraïna. Tot i això, aquest dijous el barril de Brent, el de referència a Europa, cotitzava a la baixa, fins a 86,9 dòlars, mentre que el Texas americà s'intercanviava al voltant dels 81 dòlars.

stats